Yemen’de hava saldırıları yeniden başladı

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri Yemen’de Şii isyancı Husilere yönelik hava saldırılarına yeniden başladı.

Yemen’de hava saldırıları yeniden başladı

Ülkenin üçüncü büyük kenti Taiz’de Husiler havadan bombaladı. Saldırı koalisyonun Husi karşıtı askeri operasyona son verildiğinin duyurulmasından birkaç saat sonra düzenlendi.

Taiz yakınlarındaki, Cumhurbaşkanı Abdurabbuh Mansur Hadi’ye sadık ordu tugayının elindeki üs düşmüştü.

Bir subay AFP’ye yaptığı açıklamada çatışmada onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını söyledi.

Yemenli subay üssün düşmesinden kısa bir süre sonra Suudi liderliğindeki koalisyonun saldırısı başladığını kaydetti.

Taiz hapishanesi yakınlarda toplanan isyancılar ve eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı birliklerin de bombalandığını belirtti.

Yemen’in ikinci kenti Aden ile Lahj eyaleti başkenti Huta ve Daleh kentlerinde de çatışmalar olduğu bildiriliyor.

Suudi diplomatik kaynakları BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen’a yaptıkları açıklamada, bombardımanın “Husiler Taiz’de verdikleri sözü tutmadığı için” yeniden başlatıldığını söyledi.

Suudi liderliğinde operasyonlar

Suudi Arabistan yönetimi dün isyancıları ezmeye yönelik bir ay süren operasyonların hedefine ulaştığını açıklamıştı.

Ancak bu açıklamada gerekli görülürse Husilerle karşı saldırıların süreceği uyarısında da bulunulmuştu.

İsyancılara askeri destek sağladığı ileri sürülen ancak bunu reddeden İran, Suudilerin ateşkes ilanını olumlu bir gelişme olarak niteledi ve barış görüşmelerine başlanması çağrısında bulundu.

Koalisyonun hava saldırıları Husilerin ilerleyişini durdurmada büyük oranda başarılı olamadı.

Salı günkü saldırılarda yaklaşık 30 kişinin öldüğü, bu kişilerin çoğunun sivil olduğu bildiriliyor.

Nüfusun yüzde 30’u

Şii mezhebinin Zeydi kolundan olan Husi aşireti, ismini 2004’te ilk isyanı başlatan Hüseyin Bedrettin El Husi’den alıyor.

25 milyonluk Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan Husilerin lideri, 2004 yılında dönemin lideri Ali Abdullah Salih’e karşı ayaklanmıştı.

Aynı yıl Yemen askeri birliklerinin operasyonunda öldürülen Hüseyin Bedrettin El Husi’nin yerini kardeşi Abdül Malik El Husi aldı.

Husi hareketi, 2011’de Arap Baharı ayaklanmaları ile devrilen Salih’in yerini alan Abdurabbuh Mansur Hadi’ye de karşı çıktı.

Başkenti ele geçirdiler

2014’ün son aylarında Husilerin ayaklanması hızla büyüdü ve başkent Sana’ya kadar ulaştı.

Ocak ayında Yemen’de Husi isyancılar başkent Sana’nın kontrolünü ele geçirdi ve devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ev hapsine alındı.

Hadi Şubat ayında kaçarak Aden kentine gelmiş ancak isyancıların Aden’e ilerleyişi üzerine ülkeden ayrılarak Suudi Arabistan’a gitti.

Ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmak isteyen Husiler, Yemen’i 6 bölgeye ayırmayı öngören anayasa tasarısını reddederek, kendilerine daha fazla söz hakkı doğruacak olan iki bölgeli yapıya geçiş çağrısı yapıyordu.

BM: Yemen insani krizin eşiğinde

Birleşmiş Milletler Yemen’in insani krizin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

BM’nin ülke raportörü Chaloka Beyan, “Uluslararası toplum en kötü senaryoya hazırlanmalı. Yemenlilerin hava saldırıları ve şiddetli çatışmalar nedeniyle kitlesel olarak ülkeyi terk etme ihtimalleri her geçen gün artıyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X