‘Yeni anayasaya giden yollar temizlenecek’

HDP kongresinde yeniden göreve seçilen eşbaşkan Selahattin Demirtaş, “Yeni anayasaya giden yolda temizlik yapacağız. Ölümleri durdurup, müzakere masasını yeniden kuracağız” dedi.

‘Yeni anayasaya giden yollar temizlenecek’

HDP 2. Olağan Büyük Kongresi’nde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yeniden eşbaşkanlığı seçildi.

Kongrede konuşan HDP lideri Selahattin Demirtaş, çok sıkıntılı bir atmosferde her dakika kanın aktığı, acıların yaşandığı bir ortamda kongreyi topladıklarını belirterek, “Yaramız her saniye biraz daha fazla kanarken siyasetçiler olarak kanı durduracak sözü söyleyemiyorsak, siyaset bitmiş demektir. HDP barış konusunda en fazla çaba sarfeden parti ancak bu yeterli olmadı. Hepimiz yaşanan ölümlerden dolayı travma geçiriyoruz” dedi.

Özyönetimin veya özerkliğin, Güneydoğu’da kazılan hendeklerla, kurulan barikatlarla ilgisi olmadığını, yaşananların olağanüstü bir durum olduğunu kaydeden Demirtaş, insanların 2 aydır evlerinden dışarı çıkmadığına dikkati çekerek, yiyeceklerinin, sularının sınırlı olduğunu ifade etti.

“TEKÇİLİĞİ BÖLÜYORUZ…”

Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Israrla siz bölücüsünüz diyenlerin tuzağına düşmeden yeni bir birlik kurmaya çalışıyoruz. Tekliği dayatarak birlik sağlayabilirsiniz ama çok tehlikelidir. Nazi Almanyası da denedi, faturası çok ağır oldu. Ya toplumu tekleştirmeye çalışırsınız oradan faşizm çıkar ama toplum baskıyla korkuyla tehditle bir arada tutulmaya çalışılır; Türkiye’de bu yapılıyor. Ya da bizim önerdiğimiz gibi bir çoğulcu demokrasi içinde birliği sağlarsınız. Biz neyi bölüyoruz, faşizmin yarattığı bu tekçiliği bölüyoruz. Bu kadar. Bu bölünmezse ülke birleşemiyor ki. Asıl bölücü anlayış bu tekçi anlayıştır. Kürt partisi diyorlar. Kürt partisi olmalı ama biz sadece Kürtlerin partisi değiliz, Türklerin de Ermenilerin, Arapların, Çerkeslerin, Gürcülerin de partisiyiz. Biz din partisi değiliz ama bütün inançların partisiyiz. Türkiye böyle bir coğrafyadır. Bu çok kültürlü yapının fotoğrafı budur.”

“YENİ ANAYASA KOMİSYONUNDA ÖNYARGISIZ BARIŞ ARAYACAĞIZ…”

Yeni anayasa süreci konusuna da değinen Demirtaş, şöyle konuştu: “Anayasa uzlaşma komisyonunda önyargısız bir şekilde barış arayacağız. Gönlümüzü, kapımızı açtığımızı göstermek istiyoruz. Samimiyetimizi ortaya koymak istiyoruz. Anayasaya giden yolda temizlik yapacağız. Medyayı özgür bırakacağız, fikirleri özgür bırakacağız. Çatışmayı, ölümleri durduracağız. Müzakere masasını kuracağız ve parlamentoda anayasayı daha rahat konuşacağız. Bu yol temizliğini yapmadan anayasa yapmaya nasıl yürüyebiliriz. Özyönetimi savunamıyoruz. Neden? Çünkü medyada sözümüz yok, ambargo uygulanıyor. Savcı dava açıyor. Vali, kaymakam öz yönetimi kullanma ihtimali olanı görevden alıyor, tutukluyor. Böyle bir ortamda biz öz yönetimi nasıl savunacağız. Ama başkanlığı savunmak serbest. Sabahtan akşama davul zurnayla başkanlık diye bağırsanız serbest. Demokratik siyasi kanallar tıkalı bizim için. Bunu düzeltmemiz lazım. Bunu başarırsak, bütün sorunların önünü açarız. HDP olarak bu yol temizliğini yapacak partilerle birlikte çalışmaya hazırız.”

Demirtaş ve Yüksekdağ yeniden başkan

HDP 2. Olağan Kongresi’nde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yeniden eş genel başkanlığa seçildi.

Ankara’daki Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılan kongrede bin 49 delegeden 626’sı oy kullandı. Tek listeyle gidilen seçimlerde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 624 oyla yeniden HDP Eş Genel Başkanı oldu. Kullanılan oyların 2’si ise geçersiz sayıldı.

PM’DE 76 YENİ İSİM

Delegelerin oylarıyla belirlenen 100 kişilik Parti Meclisi (PM) listesinde ise önemli değişiklikler yapıldı. Eski üyelerden 24 isim yerini korurken, 76 yeni isim PM’ye girdi. Seçim hükümetinde yer alması için götürülen bakanlık teklifini kabul etmeyen eski İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, önceki PM’de olmasına karşın yeni listede kendisine yer bulamadı. 

ALTAN TAN DIŞARIDA

Aynı şekilde parti içi muhalif çıkışlarıyla bilinen Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da PM’ye giremedi. Eski PM’de yer alan birçok isim yeni listeye giremezken, bir önceki dönemde milletvekili olan Mülkiye Birtane ve Aysel Tuğluk yeni PM üyesi seçildi. 7 Haziran’da milletvekili seçilen ancak 1 Kasım’da parlamentoya giremeyen Rıdvan Turan ve Yurdusev Özsökmenler Parti Meclisi’nde yer aldı. 

YENİ PM’DE 1 TUTUKLU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun, terör örgütü PKK’nın mali kaynaklarına yönelik operasyonunda tutuklanan Zeki Çelik asıl listeden PM yedek listesine çekildi. Parti Meclisi önümüzdeki günlerde ilk toplantısını yaparak görev dağılımını gerçekleştirecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X