Yeni bir virüs keşfedildi! Dünyanın en derin noktasında…

Dünyanın en derin noktasına ev sahipliği yapan Mariana Çukuru’nda, deniz seviyesinin 9 kilometre altında yeni bir virüs türü keşfedildi. “VB_HmeY_H4907” adı verilen yeni virüsün bakterileri enfekte ettiği belirtilirken, insanlara ve diğer canlılara karşı nasıl hareket ettiği inceleniyor. İşte yeni keşfedilen virüs hakkında bilinmesi gerekenler…

Yeni bir virüs keşfedildi! Dünyanın en derin noktasında…

Çinli araştırmacılar dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda yeni bir virüs keşfetti.

Çin Okyanus Üniversitesi’nde deniz viroloğu olan ve araştırmayı yöneten Min Wang, “Yaşamın olduğu her yerde, patojenlerin iş başında olduğunu görebilirsiniz. Dünyanın en derin noktasında bile virüsleri bulabiliyorsunuz.” dedi.

YENİ VİRÜSÜN ADI NE?

Wang, yeni keşfedilen virüsün “’bakteri yiyen” anlamına gelen bir bakteriyofaj olduğunu ve bakterilerin içine bulaşıp çoğalarak hayatta kaldığını söyledi. Yeni virüs vB_HmeY_H4907 olarak adlandırıldı.

Araştırmanın yazarlarından Yue Su, bakteriyofajları incelemenin ve bu konuda daha fazla bilgi edinmenin insanlar için faydalı olduğunu söyledi.

Su, “Özellikle günümüzün antibiyotik kullanımı ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin çoğalması çağında, bu virüsler insanları bakteriyel enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilir.” dedi.

İNSANLARI ENFEKTE EDEBİLİR Mİ?

Su, ayrıca mevcut araştırmaların, okyanus tortusunda bulunan virüs gibi bakteriyofajların insanları ve deniz yaşamını enfekte etmesinin olası görünmediğini, çünkü konakçısının bakteri olduğunu söyledi.

DENİZ SEVİYESİNİN 9 KİLOMETRE ALTINDA BULUNDU

Microbiology Spectrum adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre, yeni virüs en alçak noktasında yaklaşık 11 kilometre üksekliğe ulaşan Mariana Çukuru’nda deniz seviyesinin 9 kilometre altındaki tortuda bulundu.

Bilim insanları, virüsün bulaştığı bakterinin genellikle okyanusun derinliklerindeki tortularda ve hidrotermal bacalarda ya da deniz tabanındaki sıcak su akıntılarını serbest bırakan açıklıklarda bulunduğunu belirtti.

Wang, “Bildiğimiz kadarıyla bu virüs, küresel okyanuslarda bilinen en derinde bulunan virüstür.” dedi.

İNSANLARI ENFEKTE ETME OLASILIĞI GÖZ ARDI EDİLMİYOR

Diğer taraftan Wang, araştırmaların sınırlı olduğunu belirterek şimdiye kadar okyanus derinliklerinde henüz hayvanları ya da insanları enfekte edebilecek hiçbir virüsün keşfedilmediğini belirtti. Ancak ekip, bölgede hayvanları ve insanları enfekte edebilecek virüslerin bulunma olasılığını göz ardı etmediklerini bildirdi.

Öte yandan Wang’a göre, virüsün genetik materyalinin analizi, okyanusta daha önce bilinmeyen bir viral ailenin varlığına işaret ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X