‘Yeni dönemde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için çalışmalıyız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Vekili Mirziyayev ile bir araya geldi. Erdoğan, “Yeni dönemde, ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için çalışmalıyız.” dedi.

‘Yeni dönemde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için çalışmalıyız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Özbekistan’ın tarihi Semerkant kentindeki Devlet Konuk Evi’ndeCumhurbaşkanı Vekili Şevket Mirziyayev ile bir araya geldi.

Erdoğan, görüşmeden önce yaptığı açıklamada, “Uzun bir aradan sonra Özbekistan’a gelmiş olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. G20 Zirvesi münasebetiyle Çin’de bulunduğum için merhum İslam Kerimov’un cenazesine maalesef katılamamıştım. Törende, ülkemizi Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş temsil etti. Bugün kabrini ziyaret etmek suretiyle milletim adına bu görevi şahsen ifa ettim. Bu vesileyle bir kez daha merhum Kerimov’a Allah’tan rahmet, tüm Özbek halkına başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Özbekistan’ın köklü devlet geleneğini, tarihi mirası ve stratejik konumuyla bölgede istikrarın teminatı olduğunu vurgulayan Erdoğan,”Özbekistan’ın siyasi istikrarını ve ekonomik kalkınmasını sürdüreceğinize inanıyorum. Bu vesileyle 4 Aralık’taki seçimlerde sizlere de başarılar diliyorum. Yeni dönemde, iki ülke arasındaki ilişkileri, Türkler ve Özbekler arasındaki ebedi kardeşliğe layık bir düzeye taşımak istiyoruz. Bunu sadece ortak çıkarlarımızın bir gereği olarak değil, kardeşlik hukukumuzun ve tarihi sorumluluğumuzun bir icabı olarak görüyorum.” dedi.

 

“Yeni dönemde, ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için çalışmalıyız.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

 

“Daha önce de söylediğim gibi, seçimlerden sonra, cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyareti Özbekistan’dan ülkemize veya ülkemizden Özbekistan’a gerçekleştirmesinden memnuniyet duyarız. Bu konuya önem atıf ediyoruz. Dışişleri bakanlarımız, geçen ay Taşkent’te önemli görüşmeler yaptı. Görüşmede, bir yol haritası çizdik. Bu belgeye Özbek tarafının değerli katkı ve önerilerini bekliyoruz. Belgede yer alacak hususların hızla hayata geçirileceği suretiyle kaybettiğimiz zamanı inşallah kısa zamanda telafi edeceğiz.”

 

“Türk halkı büyük başarılar elde etmektedir”

 

Mirziyayev de Erdoğan’ı ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İslam Kerimov’un vefatından dolayı başbakan yardımcısı düzeyinde ülkemize heyet göndererek ve taziye mesajı göndererek acımızı paylaştığınız için huzurunuzda bir kez daha teşekkür ederim. Bugün ise, bizzat kendiniz gelerek ziyaret etmeniz, İslam Kerimov’a ve Özbek halkına olan gösterdiğiniz saygı için teşekkür ederim. İslam Kerimov, bağımsız Özbekistan’ın kurucusudur. Atatürk Türkiye’nin bağımsızlığı için nasıl çaba göstermişse, İslam Kerimov da Özbekistan’ın bağımsızlığı için çaba gösteren ilk cumhurbaşkanımızdır. İslam Kerimov ve Atatürk, kendi ülkelerini dünyadaki en gelişmiş ülkeler sıralamasına çıkmasını sağlamak, halkın barış, refah ve huzur içinde yaşaması için çok büyük çaba göstermiştir. Onların büyük işleri bizler için ibret olarak hizmet etmektedir.” diye konuştu.

 

“Türk halkına olan sonsuz sevginiz bize ibret olmaktadır”

 

Türkiye’nin Özbekistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve büyük destek sağlayan ülke olduğuna işaret eden Mirziyayev, şunları söyledi:

 

“Biz bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Özbek ve Türk halklarının dini, dili, tarihi ve kültürü birbirine çok yakın ve bağlıdır ve bu çok doğaldır. Türkiye günümüzde dünyada oldukça saygın ve büyük imkanlara sahip bir ülkedir. Siz, büyük bir hayati tecrübeye ve siyasi deneyime sahip bir lidersiniz. Sizin öncülüğünüzde Türk halkı büyük başarılar elde etmektedir. Sizin Türk halkına olan sonsuz sevginiz ve göstermekte olduğunuz gayretiniz çoğu insanı olduğu gibi beni de şaşırtmıştır ve bize ibret olmaktadır. 2023 yılı Yeni Türkiye hedefiniz, ve Türkiye’yi dünyadaki en gelişmiş ilk 10 ülke sırasına girmesi yolundaki çabalarınız saygıya layıktır. İkimizin bu görüşmemiz, 13 yıl sonra yeniden buluşmamız çok sembolik önem taşımaktadır. O dönemde siz de, ben de yeni başbakan olarak göreve başlamıştık.”

 

“Özbekistan Türkiye için bölgedeki öncelikli ortak ülke”

 

Sizin ‘Özbekistan Türkiye için bölgedeki öncelikli ortak ülke’ diye nitelendirmenize ben de tam olarak katılıyorum ve destekliyorum. Siz, bu görüşünüzü her zaman yüksek sesle dile getiriyorsunuz, biz bunu çok iyi takip ediyoruz ve katılıyoruz. Dolayısıyla bugün kutsal bir yerde bir araya gelmemiz, zannediyorum ki, söylediklerimizi artık uygulamada, yapacağımız işlerde göstermenin tam zamanı gelmiştir. İki büyük halk ise, bu kardeşliği, iş birliği ile tüm dünyaya göstermesi gerekir. Sizin, bir çok defa söylediğiniz gibi, “kardeşlik, sadece lafta değil, iş birliğinde, yapacağımız işlerde gösterme zamanı geldi” demeniz, bana çok yakın gelmektedir. İnanıyorum ki, bu görüşmelerden sonra, yürüteceğimiz iş birliği, aynı zamanda diğerlerine de örnek olacak şekilde gerçekleştirmeye kadiriz. Amacımız, ilişkilerimizi eşit haklara ve karşılıklı saygıya dayalı olarak gerçekleştirmek ve iş birliğimizde yeni sayfa açmaktır. “

 

Açıklamaların ardından görüşmeye geçildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X