Yeni düzenleme tartışma yarattı

Türkiye’den yurtdışına efektif ve Türk parası ihracına ilişkin mevzuat değiştirildi, ancak bu düzenleme tartışmaları beraberinde getirdi.

Yeni düzenleme tartışma yarattı

Türk parasının kıymetini korumaya yönelik mevzuatta düzenlemeye gidilirken, para girişine yönelik uygulamada bir değişikliğe gidilmedi. 

Yeni düzenleme ile 10 bin Euro veya eşitine kadar efektif ile 25 bin liraya kadar Türk parasının yurtdışına çıkışı kambiyo mevzuatı kapsamında herhangi bir yükümlülüğe tabi olmayacak. Daha önce bu rakamlar ‘5 bin dolar ve 5 bin dolar karşılığı TL’ şeklindeydi. Ayrıca belirlenen son rakamlardan daha fazla bir miktarın yurt dışına çıkarılmak istenmesi durumunda ‘bakanlıkça belirlenen esaslar’a bakılacağı ifadesi dikkat çekti. Söz konusu adımların Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ve uluslararası normlara uyum için atıldığı açıklandı, ancak karara CHP’den tepki geldi.

‘ZAMANLAMA MANİDAR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, iktidarın seçimlerden hemen önce 15 Nisan’da gümrük kapılarından nakit yabancı para girişinde beyan zorunluluğunu kaldırdığını, seçimlerin hemen ardından da ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararname’de değişiklik yaptığını ifade etti. Bu değişikliklerle Türkiye’den dışarı döviz ve Türk lirası ihracına imkan tanınırken, kişilerin yurtdışına giderken, gerek efektif gerekse Türk lirası cinsinden yanlarında taşıyabilecekleri para sınırlarının da gevşetildiğini savunan Öztrak, ”Zamanlama oldukça manidardır” dedi.

DÖRT AYDA 7 MİLYAR $ KAYNAĞI BELİRSİZ PARA

Düzenlemenin yapıldığı gün açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi rakamlarının da oldukça dikkat çekici olduğunu öne süren Öztrak, 2015’in ilk dört ayında Türkiye’ye 7 milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi olduğunu savundu. İlk dört aylık dönemler itibarıyla bunun Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu ifade eden Öztrak, ”13 yıldırBunun nedenleri kamuoyuyla derhal paylaşmalıdır” ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞA DA BİLDİRİLECEK

Türkiye’den yurt dışında yatırım yapmak için sermaye ihracında bulunan kişilerin isimleri önceden işlemlerinden 30 gün içerisinde Hazine Müsteşarlığı’na bildiriliyordu. Kararın Kanun değişen yeni halinde ise Hazine Müsteşarlığı ile birlikte Ekonomi Bakanlığı da bu sermaye hareketinden haberdar edilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X