‘Yeni Kıbıs’

KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mustafa Akıncı, dün mazbatasını aldı. Akıncı yaptığı açıklamada yeni bir Kıbrıs kuracaklarını açıkladı.

‘Yeni Kıbıs’

Rum lider Anastasiadis ise Kıbrıs’ın birleşmesi için ‘yeni bir umut’ifadesini kullandı. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde pazar günü yapılan 2. tur cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 60,5 ile izici bir üstünlükle kazanan merkez solun adayı Mustafa Akıncı’dan ‘Yeni Kıbrıs’ mesajı geldi. 

Seçimlerin ardından ilk açıklamasını yapan Akıncı, ayrıştırıcı değil, birleştirici olacağını vurguladı. Akıncı, ‘ Müzakere masasında Kıbrıs Türk toplumunun hak ve çıkarlarını gözeten, ama Ada’da karşı toplumun da hak ve çıkarlarının olduğunu bilen, empati yapabilen bir liderlik anlayışı sergileyeceğim. Kıbrıs Türk toplumunun  çıkar ve hakları  bellidir, bunların BM  parametreleri  haline geldiğini de herkes biliyor. 11 Şubat 2014  tarihli çirçevede bellidir. Dolayısıyla iki kesimli, iki toplumlu siyasieten eşit, egemenliğin iki halktan kaynaklandığı  bir yeni Kıbrıs  kuracağız. Bu federal yapının da AB kurumlarında yer almasını  sağlayacağız. Bunun bir Kıbrıs Türk ayağı eksikti , şimdi   o da tamamlanmış  olacak’diye konuştu. 

‘TESLİMİYETÇİ OLMAM’

Perşembe günü resmen Cumhurbaşkanlığı görevine başlayacak olan Mustafa Ankıncı Türkiye ile de  uzlaşma içinde hareket edeceklerini  söyledi. Akıncı, ‘ Ben Türkiye ile ne çatışmacı bir usüp geliştiririm, ama ne de teslimiyetçi bir uslübum olur. Ben öyle inanıyorum ki, Kıbrıs surununun çözümü  bağlamında vizyonlarımız örtüşebilir. Dolayısıyla çözüm vizyonu üzerinde bir uzlaşma olduğu sürece  karşılıklı istişare içerisinde bir sıkıntı olacağını  sanmıyorum. Burada önemli olan  güneydeki  muhataplarımızın da bu  ortak çözüm vizyonu konusunda Kuzey Kıbrıs’ta onlara eşdeğer bir varlık  olduğunu önemseyerek bizimle işbirliği  yapmalarıdır’ dedi.

Akıncı dün mazbatasını aldı, perşeme günü ise önce mecliste yemin edecek, ardından da Cumhurbaşkanlığında yapılacak törenle görevi   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan devralacak.

GÜNEY KIBRIS

Mustafa Akıncı’nın seçim zaferi Ada’nın Güneyi’nde de yankı buldu. Zira  Akıncı’nın zaferi duyulur duyulmaz Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis kendisini telefonla aradı ve bunun Kıbrıs’ın birleşmesi için ‘yeni bir umut’ olduğunu ifade etti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis de Akıncı’nın kazanmasını ‘memnuniyetle karşıladıklarını’ söyledi. Kasulidis, Kıbrıs Sorunu’nun çözümü ile ilgili olarak ise Türk tarafının masaya getireceği önerileri bekleyeceklerini belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X