Yeni pazarlar bulmak gerek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretim alanlarının meyve bahçelerine doğru kaydığını, son 5 yılda meyve üretim alanlarının yüzde 9,08 artarak 3,28 milyon hektara yükseldiğini ifade etti.

Yeni pazarlar bulmak gerek

Bu dönemde üretim alanı en fazla artan meyvelerin yüzde 223,6 ile avokado, yüzde 122,3 ile ahududu, yüzde 99,2 ile muşmula, yüzde 73,5 ile ceviz ve yüzde 73 ile badem olduğuna vurgu yapan Bayraktar, en yüksek üretim alanı artışı gösteren ürünlerin 70 bin 195 hektar artışla Antep fıstığı, 49 bin 454 hektar artışla yağlık zeytinyağı, 34 bin 763 hektar artışla fındık olduğunu belirtti. Söz konusu dönemde meyve üretim alanı en fazla artan ilin yüzde 149,4 ile Bitlis olduğuna işaret eden Bayraktar, bu ili yüzde 109,5 ile Yozgat, yüzde 69,3 ile Edirne, yüzde 64,6 ile Bartın ve yüzde 45 ile Iğdır’ın izlediğini bildirdi. Meyveciliğin diğer bitkisel ürünlere göre ekonomik değeri yüksek bir üretim şekli olduğunu dile getiren Bayraktar, meyve üretim alanlarının ve miktarlarının arttığını söyledi. 

MARKALAŞMA ÇABASI ARTMALI

Bayraktar, şunları kaydetti: ‘Son beş yılda meyve üretimi yüzde 6,7 artarak 17,9 milyon tondan 19,1 milyon tona yükseldi. Türkiye’nin çok daha fazla meyve üretecek potansiyeli var. Önemli olan fazla üretimi üretici ve tüketici lehine çevirmektir. Irak, Rusya gibi pazarlarda sıkıntılar devam etmektedir. Türkiye, çok daha fazla meyve ihraç edebilir. Bunun için mevcut pazarların zorlanması, yeni pazarlar bulunması, dış pazarlara uygun üretim yapılması ve iyi bir depolama, nakliye, ambalaj, marka, pazarlama sistemi ortaya konulması gerekir. Alıcıların istediği standart ve kalite sağlanmalı, markalaşma çabaları artırılmalıdır. İç piyasada da üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının azaltılması hem üreticinin istikrarlı bir gelir elde etmesini sağlayacak hem de tüketicinin makul fiyatlarla ürün tüketmesini sağlayacak, iç tüketimi de artıracaktır.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X