Yeni ‘Soğuk Savaş’a doğru

ABD, Rusya’ya karşı Baltık ülkelerinde askeri varlığını güçlendiriyor. Washington ardından Doğu Avrupa’ya da asker ve ağır silah gönderecek.

Yeni ‘Soğuk Savaş’a doğru

Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar yeniden alevlenirken ABD ise Rusya tehdidine karşı Baltık ülkelerine ağır silahlar yerleştirme kararı aldı. Geçtiğimiz gün bir iddia olarak ortaya çıkan karar, Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius tarafından da doğrulandı. 

Televizyon kanalına konuşan Linkevicius, ABD’nin ağır silahları Litvanya, Letonya ve Estonya’ya konuşlandırdıktan sonra bölgedeki durumun değişeceğini savundu. Linkevicius, ‘Bölgemizin yüksek risk altında olduğunu söyleyebilirim. Bu asla Rusya’nın saldırgan davranışına bir karşılık değil. Amaç, güvenliğimizi güçlendirmek. Bu bölgenin özellikle de Litvanya’nın güvenlik durumunu iyileştirecek’ ifadelerini kullandı.

DOĞU AVRUPA

Bu arada Polonya Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak da , ABD’ye ait asker ve teçhizatları ülkesine de yerleştireceğini doğruladı.

ABD’nin Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından gündeme getirdiği belirtilen Baltık  ve Doğu Avrupa ülkelerine ağır silah yığnağı kararı Savunma Bakanı Ashton Carter’ın imzalaması bekleniyor. Kararın imzalanmasıyla birlikte ABD; Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’a yaklaşık beş bin asker, askeri teçhizatlar ve ağır silahlarını gönderecek. Böylece ABD, Soğuk Savaş döneminin ardından ilk kez Rusya sınırındaki askeri varlığını bu düzeye çıkarmış olacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X