Yeni yargı paketi komisyondan geçti

Yargıtay ve Danıştay’ın üye ve daire sayılarını azaltacak yeni yargı paketi, Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı yasalaşırsa, mevcut üyelerinin görevi bitecek.

Yeni yargı paketi komisyondan geçti

Yeni yargı paketi Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yargıtay ve Danıştay’a ilişkin önemli maddeler içeren tasarı yasalaşırsa, Yargıtay ve Danıştay’ın üye ve daire sayıları azalacak. Mevcut üyelerinin görevleri sona erecek.

Tasarıdaki kayyum düzenlemesi de değiştirildi. Güveni kötüye kullanma, nitelikli dolandırıcılık, anayasal düzene karşı suçlar ile sermaye piyasası kanunu’nun 110. maddesinde tanımlanan suçlarda kayyum atamasını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı. Yetkinin ortaklık payları ve menkul kıymetleri kapsaması maddesi ile davaların devlet aleyhine açılabileceği şartı korundu.

YARGITAY BAŞKANI: ’12 YIL’A KARŞIYIM

Pakete ilişkin yargının tepesinden ise önemli bir itiraz geldi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yeni yargı paketiyle Yargıtay üyelerinin görev süresinin 12 yılla sınırlandırılmasına karşı olduğunu söyledi. Balıkesir’de soruları yanıtlayan Cirit, ‘Hakimler çok kolay yetişmiyor. Çok aşamalardan geçiyor. Dünyanın birçok yerinde Yargıtay yüksek mahkemelerinin üyeleri sınırsız yaşta emekli oluyorlar’ dedi. Yargıtay Başkanı, hakimlerin zaman içinde belli bir kaliteye ulaştıklarını bunun son noktasında da Yargıtay’a seçildiklerini söyledi. Cirit, ‘Mesleğimiz bir kariyer mesleği olduğu için, burada bir süre getirilmesini doğru bulmuyorum’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X