Yeni yıl zamlarının etkisi 0,7 puan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), fiyatları yönetilen-yönlendirilen bazı ürünlerde bu yılın ocak ayı başında yapılan ayarlamaların enflasyon üzerindeki toplam etkisinin 0,7 puanı bulabileceğini bildirdi.

Yeni yıl zamlarının etkisi 0,7 puan

TCMB’nin, ‘2015 Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, 2015 aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,21 arttığı ve yıllık enflasyonun 0,71 puan yükselerek yüzde 8,81 olduğu anımsatıldı. Enflasyondaki yükselişte işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış ile enerji fiyatlarındaki baz etkisinin öne çıktığı belirtilen raporda, ”Bu dönemde Türk lirasındaki birikimli değer kaybının etkileri zayıflamaya devam etmekle birlikte temel mal grubu enflasyonundaki yükseliş sürmüştür. Hizmet enflasyonu da yüksek seyrini korumuştur” ifadelerine yer verildi. Raporda, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu arttığı, ana eğilimin ise sınırlı oranda iyileştiği kaydedildi.

KİRADA BÜYÜK ARTIŞ

Fiyatları yönetilen-yönlendirilen bazı ürünlerde 2016 ocak ayı başında yapılan ayarlamaların enflasyon üzerindeki toplam etkisinin 0,7 puanı bulabileceği tespiti yapılan raporda, hizmet fiyatlarında 2008 yılından bu yana en yüksek yıl sonu artışı kaydedildiği bilgisi verildi. Bu gelişmede, yıl genelinde gıda ve döviz kuruna bağlı maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığı lokanta-otel (yüzde 13,23) ve diğer hizmetler (yüzde 10,09) gruplarının öne çıktığı dile getirilen raporda, ”Kira ise 2015 yılında yüzde 7,73 ile son yıllara kıyasla daha yüksek bir oranda artmıştır” denildi.

BAŞÇI’DAN BAKANLAR KURULUNA SUNUM

TCMB Başkanı Erdem Başçı, ‘Dengeli Büyüme’, ‘Para Politikası ve Normalleşme’ ve ‘Enflasyon’ ana başlıkları altında Bakanlar Kurulu’na sunum yaptı. Sunumda, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam ettiğini belirten Başçı, Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının büyümeyi ve dengelenmeyi desteklediğini aktardı. Başçı, ”Açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesi, büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabilecektir. Mevcut para politikası duruşu enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyicidir” ifadelerini kullandı.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini vurgulayan Başçı, ”Küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabilecektir” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X