Murat GÜNAY
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
HasTavuk Beyaz Et Üretim Tesisleri Grup Müdürü Endüstri Mühendisi Mehmet Duman ve Ar-Ge Merkezi Direktörü Yüksek Gıda Mühendisi Kıvılcım Ateş ayrıntılı bilgi verdiler.
HasTavuk Beyaz Et Üretim Tesisleri Grup Müdürü Endüstri Mühendisi Mehmet Duman, bu öncü tesis ile ilgili bilgiler verirken şu ifadeleri kullandı; “1972 yılında kurulduğu günden bu yana sağlıklı tavuk eti ve tavuk ürünleri konusunda uzmanlaşan HasTavuk, Beyaz Et Üretim Tesisini 2013 yılında Susurluk’ta kurdu. Bu tesislerde, nihai tüketicinin sağlık, lezzet, hijyen ve güven beklentilerini karşılayacak; doğal renk, koku ve lezzetinde tavuk ürünleri üretiliyor. ‘Altın Buluş’ ödüllü ‘Aeroscalder’ (Kuru Kesim) sistemini kuran HasTavuk ailesi 3 yılda yüzde 201 büyüme oranına erişmiş durumda.”
Ar-Ge Merkezi Direktörü Yüksek Gıda Mühendisi Kıvılcım Ateş ise aynı merkezde, 2023’ün Ocak ayında inovasyon ve teknolojik gelişme öncüsü olma hedefiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı bir Ar-Ge Merkezi oluşturmak için ilk adımların atıldığını belirtti. Ateş, Ar-Ge Merkezi ile ilgili şunları söyledi; “Ar-Ge Merkezi sadece fiziksel bir mekânın ötesinde, bilgiye dayalı ekonominin öncüsü olma vizyonumuzun bir yansımasıdır. Bu merkezin temel hedefi, günlük hayatımızı dönüştüren, endüstriyel süreçleri optimize eden ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen projelere odaklanmaktır.”
Ar-Ge Merkezi HasTavuk çalışanlarının projelerinden de besleniyor
Ateş, şöyle devam etti: “Yılda 2 defa proje önerisi yarışmaları düzenliyoruz ve HasTavuk çalışanlarının bizlere getirdiği inovatif fikirleri değerlendirirken birçok ayrıntıyı görebiliyor hem üretiyor hem eğleniyoruz. Öneri sahibi personellerimiz için ödül törenleri düzenleyerek aslında sürekli beyin fırtınası yapmalarına teşvik ediyoruz. Bizler mühendisler ve araştırmacılar olarak şanslıyız çünkü HasTavuk Yönetim Kurulu Başkanımız Müjdat Sezer Ar-Ge çalışmalarına oldukça önem veriyor ve zaman zaman projelerimizin iş paketlerine dahil olarak bizlere destek oluyor, yön gösteriyor. Ar-Ge Merkezi’nde sadece ürün ve üretim alanında proje üretmiyoruz aynı zamanda ekipman ve cihaz geliştirme yönünde projeler hazırlayıp uyguluyoruz.”
Projelerden bilimsel makalelere
Mehmet Duman da, şu ifadeleri kullandı: “Bir yılımızı doldurduğumuz HasTavuk Ar-Ge Merkezimizde geçen yıl 5 tane biten projemiz var. 15 tane de devam eden projemiz var. Bu beş projemizi üniversite işbirlikleri ile gerçekleştirdik. Bu projelerde hem patent başvurularımızı yaptık hem de bilimsel yayınlar çıkardık. Ayrıca Ar-Ge Merkezimiz TÜBİTAK, TEYDEB ve Avrupa Birliği projelerinde yer aldı.”
Kurulduğu günden bu yana yenilikçi fikirlerle büyüyen HasTavuk artık global manada kabul gören bir Bursa markası… Sadece gıda ürünleri ile sınırlanamayacak bilgi birikimi ile günden güne yenilenen HasTavuk; damızlık yumurtadan, yumurtalık ve etlik civcive, yarkadan, yem ve tavuk eti üretimine kadar tüm alanlarında bilim ve teknolojinin ışığında ilerliyor. Günlük ortalama 180 – 190 bin adet tavuk kesimi yapan (kuru kesim) şirkette 2.200 kişi çalışıyor.