Yenişehir 65 bin ton biber üretimi yaptı

Bursa’nın biber deposu Yenişehir’de bu yıl 25 bin dönüm alandan 65 bin ton biber çeşidi elde edildiği belirtildi. Bölgeden 17 ihracatçı firma da alım yaparken, Yenişehir biberi Avrupa pazarında satışa sunuldu.

Yenişehir 65 bin ton biber üretimi yaptı

GÜRHAN ADANA

Nisan ayında bezelye ekimiyle işbaşı yapan Yenişehirli çiftçi, yaz sezonunu kapatmak için gün sayıyor. Çiftçi, yazın son ürünü olan ikinci el biberleri toplayarak sezonu bitirmeye hazırlanıyor.

Mayıs ayında birinci el, Haziran ayı sonunda da ikinci el biberler çimlerinin tarlaya dikildiğini anlatan Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, biber yetiştiricilerinin geçen yıla göre kazançtan memnun olduklarını söyledi. Biber çeşitlerinin Avrupa ülkelerine biber ihraç eden firmalara, ilk günlerde kilosunun 1,5 TL’ye teslim edildiğini ifade eden Aktaş, “Sonraları 2,5 TL’ye kadar çıkan satış fiyatı bugünlerde tüccara 50-60 kuruştan veriliyor. Sezon sonu ürünler ihracata uygun olmadığı için ihracatçı tarafından alınmıyor. Zaten Mersin ve Antalya merkezli ihracatçı firmalar, Yenişehir Ovası’ndaki alımları 1 ay kadar önce durdurup ilçeden ayrıldılar” diye konuştu.

AVRUPA’YA İHRACAT

Bu sezon Yenişehir Ovası’nda 25 bin dönüm biber çeşidi ekili alandan 65 bin tona yakın ürün elde edildiğini kaydeden Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu yıl ilçeden 17 ihracatçı firmanın alım yaptığını bildirdi. Aktaş, “Çarliston, dolma, demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberler yetiştiriliyor. Biber çeşitleri ihracatçı firmalar aracılığıyla Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderiliyor” dedi.

ÇİFTÇİYE DURMAK YOK

Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, kimi çiftçilerin bugünlerde kışlık sebzeleri hasat etmeye başladığını söyledi. Kışlık sebze eken çiftçilerin karnabahar, pırasa, ıspanak, brokoli ve lahanaları tarlalardan topladığını anlatan Aktaş, bir yandan da buğday ekimleri için tarlaların hazırlandığına dikkat çekti. Aktaş, “Hava açıp öğle saatlerinde güneş yüzünü gösterdikçe, çiftçiler traktörlerle tarlalarını sürerek buğday ekimine hazırlıyorlar. Bugünlerde ekimine başlanacak buğday ürünü gelecek yıl haziran ayında hasat edilecek” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X