Yenişehir biberinde hasat başladı

Çiftçinin umutla beklediği biberde hasat dönemi dün başladı. Sabah saatlerinde tarlalarına giden çiftçiler, sezonun birinci el biber çeşitlerini toplamaya başladılar.

Yenişehir biberinde hasat başladı

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de çiftçinin umut bağladığı biber hasadı nihayet start aldı. Ancak çiftçiler, gerek bekledikleri fiyatı bulamamaktan, gerekse verim düşüklüğünden dolayı hayal kırıklığı yaşadı.

 

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ilk gün biberin tüccara 80-90 kuruş arasında değişen fiyatlardan satıldığını belirterek, bu fiyatların beklentileri karşılamadığını söyledi. Çiftçinin en az 1 TL fiyat beklediğini ifade eden Aktaş, “İlerleyen günlerde fiyatlarda herhangi bir yükselme olup olmayacağını bilemiyoruz. Ancak, umut etmeyi sürdürüyoruz” dedi.

Satış fiyatının düşüklüğünün yanı sıra üründe aşırı yağışlardan kaynaklanan kök çürümelerinin görüldüğünü ve bu olumsuzluğun verimi de etkilediğini anlatan Aktaş, “Yoğun yağmur yağışlarının biberleri olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyorduk. Korktuğumuz başımıza geldi. Bu yıl birinci el biberler yaklaşık 8 bin dönüm alana dikildi ve bu biberlerin yüzde 30’una yakınında kök çürümesi oluştu. Kök çürümesi yaşanan bölgelerde yer yer verimin yüzde 50 oranında düştüğü görülüyor” diye konuştu.

İHRACATÇI BEKLENİYOR

Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberlerin yetiştirildiğini belirten Aktaş, ürünün sayıları 20’yi bulan ihracatçı firma aracılığıyla, Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderildiğini söyledi. Aktaş, ihracatçı firmaların ilçeye 25 Temmuz’dan itibaren gelmeye başlayacaklarını bildirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X