Yenişehir ovasından bereket fışkıracak

Yenişehir Ovası’na can verecek büyük projelerden biri olan Yeraltı Sulama Projesi’nde (YAS) sona gelindi. Proje kapsamındaki arazilerin başlarına konulan vanalara dün su verilmeye başlandı.

Yenişehir ovasından bereket fışkıracak

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve Sulama Birliği Başkanı Sadi Aktaş, Sulama Birliği’ne üye çiftçilerin bugünden itibaren vanalarını açarak arazilerini sulamaya başlayabileceklerini bildirdi. 

1985 yılında proje için ilk sondaj çalışmalarının başlatıldığını belirten Aktaş, geçen süre içinde yeraltından suyu çekecek 53 pompanın inşasının tamamlandığını, toplam 140 kilometre uzunluğunda da hattın yeraltına döşendiğini anlattı. Proje kapsamında 55 bin dönüm alanın sulama suyuna kavuşacağını dile getiren Aktaş, “Çiftçilerimizin bir an önce Sulama Birliği’ne üye olmalarını bekliyoruz. Birliğe üye olamayan çiftçiler, su imkanından yararlanamayacak” dedi.

METREKÜPÜ 25 KURUŞ

Bugüne kadar 170 çiftçinin Sulama Birliği’ne üye olduğunu, projeden yararlanacak çiftçi sayısının ise 2 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten Aktaş, arazisinin tapusunu getirip dönüm başına 17,5 TL ödeyen çiftçilerin üyelik işlemlerini yaptıklarını söyledi. Projenin Çayırlı, Çeltikçi, Karasıl, Yolören, Subaşı, Söylemiş, Ayaz ile ilçe merkezinde Çayırlı Mahallesi’ndeki arazileri kapsadığını bildiren Aktaş, “Çiftçilerimiz sulama için kullandığı, elektrik enerjisiyle çalışan derin kuyularını bu yıl da çalıştırabilecekler. Gelecek yıl kendilerine verilen sulama kuyusu ruhsatları iptal edilecek. Böylece, proje kapsamında arazileri bulunan çiftçilerin tamamı, yeni projeye dahil edilecekler. Sulama işini Sulama Birliği organize edecek. Çiftçimiz kullandığı suyun metreküpüne 25 kuruş ödeme yapacak. Bu bedel mevcut sulama yöntemlerine göre çok daha ucuz” diye konuştu.

SU VERİMLİ KULLANILACAK

2020 yılında dünyada geniş boyutta bir su kıtlığı yaşanmasının beklendiğini ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve Sulama Birliği Başkanı Sadi Aktaş, su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerektiğine işaret etti. Aktaş, “Bu projeyle modern sulama sistemine kavuşmanın yanı sıra, sular daha verimli kullanılacak. Suyun önemi her geçen yıl biraz daha iyi anlaşılacak” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X