Yenişehir’de bal üretimi artıyor

Yenişehir’in ovası ve arıların bal alabileceği zengin ormanların bulunması nedeniyle bölgede arıcılığa ilgi artıyor. İlçede geçtiğimiz yıl 23 ton bal üretilirken, bu yıl üretimin artması bekleniyor.

Yenişehir’de bal üretimi artıyor

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bal üreticilerinin bilinçlendirilmesi ve bölgenin bu alandaki potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, arıcılık kurslarına katılarak sertifika alan bal üreticilerinin sayısının her geçen yıl arttığı belirtildi.


Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen 2016 yılı kurslarının tamamlandığını belirten yetkililer, Osmaniye, Terziler ve ilçe merkezinden toplam 125 kursiyerin başarılı olup sertifika aldığını kaydettiler.

GEZGİN ARICILAR…

Yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin yoğun olduğu ilçeye gezgin arıcıların büyük ilgi gösterdiğini ifade eden yetkililer, her yıl 25-30 gezgin arıcının yaklaşık 5 bin kovanla geldiklerini anlattılar. İlçenin iklim ve bitki örtüsüyle bal üretimine uygun olduğunun altını çizen yetkililer, “Yenişehir’de çiçek balı elde ediliyor. Yenişehirliler, bal üretimini daha da artırabilirler, çünkü bunun için her şey var. Yağlık ayçiçeği başta olmak üzere biber, fasulye, kavun, karpuz, kabak gibi sebzelerin çiçeklerine arılar ilgi gösteriyor. Ayrıca devedikeni, hardal, kekik, ballıbaba ve taşyoncası da arıların nektar toplamak için aradıkları yabani bitkilerin başında geliyor” diye konuştu. 

ÜRETİCİ MEMNUN

Sisteme kayıtlı 395 üreticinin bulunduğunu belirten yetkililer, kovan sayısının ise 4 bin 185’e ulaştığını vurguladılar. Yetkililer, “Yetiştiriciliğe yeni başlamış olanlar, kısa sürede kovan sayılarını çoğaltıyorlar. Kimi yetiştirici aileler ek gelir sağlarken, kimileri de kovan sayılarını günden güne artırarak genişletiyor. Müdürlüğümüze kayıtlı üreticiler 2014’te 20 ton, 2015’te ise 23 ton bal elde ettiler. Hava koşullarının da olumlu geliştiği bu yıl ise üretimin daha da artmasını bekliyoruz” dediler. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X