Yenişehir’de küçükbaş yetiştiriciliği artıyor

Tarımsal potansiyeliyle dikkat çeken Yenişehir’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde büyük mesafe alırken, yetiştiricilerin en önemli sorunlarının başında sertifikalı çoban bulamamak geliyor.

Yenişehir’de küçükbaş yetiştiriciliği artıyor

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’deki koyun yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Şimşek, devlet desteklemelerinin ve uygun ödemeli banka kredilerinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelişi arttırdığını vurguladı. 

Şimşek, “2014 yılı kayıtlarına göre ilçedeki koyun ve keçi varlığı 40 bin 672’ydi. Küçükbaş hayvan sayısı Kasım ayı başındaki kayıtlara göre ise, 47 bin 480’e ulaştı. Bu hayvan varlığının 5 bine yakınını, dağlık köylerde küçük aile işletmeleri tarafından yetiştirilen keçiler oluşturuyor” dedi.

Özellikle koyun yetiştiriciliğinin büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine tercih edilmesinin birçok etkeni olduğunu anlatan Şimşek, “Küçükbaş hayvan yetiştiricileri Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği’ne üye olup devlet desteklemelerinden yararlanabiliyorlar. Bunun yanında koyun yetiştiricileri pazar sıkıntısı yaşamıyorlar. Yetiştirdikleri hayvanları kasaplara satarak kolayca elden çıkarabiliyorlar” diye konuştu.

DİPLOMALI ÇOBAN ARANIYOR

Son yıllarda koyun yetiştiriciliğinin oldukça cazip bir uğraş durumuna geldiğini anlatan Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Şimşek, yetiştiricileri ve hayvan yetiştiriciliğine başlayacakları en çok zorlayan konunun diplomalı çoban bulamamak olduğunu kaydetti.

Şimşek, “Hayvanların kayıtlarını tutuyor ve aşılarını Müdürlük olarak biz yapıyoruz. Hayvan yetiştiricileriyle sıkı bir temas halindeyiz. Zaman zaman, ‘İşlerimiz çok iyi gidiyor, ancak diplomalı çoban eksiğini hissediyoruz’ diyorlar. Biz de geçen yıllarda Yenişehir Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile ortaklaşa Sürü Yetiştiriciliği Kursu düzenledik. Ancak katılım olmadı. Önümüzdeki günlerde tekrar duyuruda bulunup bu kursu açmak için yeni bir girişim yapacağız. En az 10 kişi başvuruda bulunduğu takdirde bu kurs açılabiliyor. Halen çobanlık yapanlar ya da bugüne değin hiç çobanlık işi yapmamış olanlar başvuruda bulunabiliyor” ifadelerine yer verdi.

KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

İlçedeki küçükbaş hayvan varlığının yüzde 10’luk bölümünün ise keçilerden oluştuğunu ifade eden Şimşek, özellikle dağ köylerinde keçi yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi. Şimşek, keçi yetiştiricilerinin hayvanlardan sağladıkları sütten, peynir ve tereyağı yaparak sattıklarını ve aile geçimine katkı sağladıklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X