Yenişehirli bibercinin yüzü gülüyor

Ülke genelindeki aşırı sıcaklar yüzünden birçok bölgede yetiştirilen biber çeşitlerinde rekolte düşüklüğü yaşandığını ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu olumsuzluğun Yenişehir’de görülmediğini söyledi. Aktaş, tüccarın ilçeye olan ilg

Yenişehirli bibercinin yüzü gülüyor

GÜRHAN ADANA   

  

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ülke genelindeki aşırı sıcaklar nedeniyle birçok bölgede üretimi yapılan biber çeşitlerinde rekolte düşüklüğü yaşandığını söyledi. 

Aktaş, bu olumsuzluğun Yenişehir bölgesinde yaşanmadığını ifade etti. 

Geçen yıl kilosu 1-1,5 TL arasında alıcı bulan biber çeşitlerinin satış fiyatları bu yıl 2-3 TL arasında değişiyor. Yenişehir Ovası’nda temmuz ayının ilk haftası başlayan hasadın ilk günlerinde biber çeşitlerinin 1,5-2 TL satıldığını, bugün ise satış fiyatlarının 2-3 TL arasında değiştiğini belirten Aktaş, mayıs ve haziran aylarındaki aşırı sıcakların, biber yetiştirilen bölgelerde etkili olduğunu ve rekolte kaybına neden olduğunu ifade etti. Aktaş, ihracatçı firmalar ve iç piyasaya mal sevkıyatı gerçekleştiren tüccarların taleplerinin arttığını dile getirdi. 

REKOLTEDE ARTIŞ

Yağmur yağışlarının biberin gelişimine yararı olduğunu ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘Geçen yıl dönüme 4 ton alırken, bu yıl 5 tona kadar verim alıyoruz. Hibrit biber çeşitlerinde ise 1 dönüm arazi 8-12 ton arasında değişen miktarda ürün veriyor’ ifadelerine yer verdi.

İkinci el biber çeşitlerinin haziran ayında dikiminin yapıldığını ifade eden Aktaş, bu ürünlerin hasadına geçildiğinde fiyatların gerileyebileceğini vurguladı. Aktaş, ‘Birinci el ürünleri zarar gören bölgelerde de ikinci el ürünler yetiştirilecek. İkinci el biber çeşitlerinin hasadı eylül ayı ortalarında başlayacak ve dolayısıyla piyasada bugünkü ürün azlığı görülmeyecek’ dedi.

TÜCCAR İLÇEDE

Her yıl olduğu gibi 20’ye yakın ihracatçı firmanın yanı sıra, büyük alışveriş merkezleri ve hallere ürün toplayan tüccarın ilçeye geldiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Birinci dikimler 15 bin dönüm, ikinci dikimler ise 10 bin dönüm alanda gerçekleştiriliyor ve bir sezonda yaklaşık 70 bin ton ürün elde ediliyor. 20’ye yakın ihracatçı firma her sezon ilçeye gelip çiftçiden aldığı ürünleri başta Almanya olmak üzere Belçika, Fransa, Hollanda ve İngiltere’ye gönderiyor. Büyük alışveriş mağazaları da biber çeşitlerine ilgi gösteriyor. Tüccarlar da Yenişehir biberini İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerin hallerine taşıyor. Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kapya ve Şili türü biberler yetiştiriliyor’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X