Yenişehirli çiftçide umutlu bekleyiş

Yenişehir Ovası’nda, sezonun ilk ürünü olan bezelyeden beklenen kazanç elde edilemeyince gözler taze fasulyeye çevrilirken, çiftçi toplamaya başladığı taze fasulyeden memnun.

Yenişehirli çiftçide umutlu bekleyiş

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de bezelyenin ardından taze fasulye hasadı başladı. Geçen yıl kazanç bakımından sıkıntılı bir üretim mevsimi geçirdiklerini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş,  bu yıl yine de umutlu bir başlangıç yaptıklarını söyledi.  

Yenişehir Ovası’nda hasadı yapılan ilk ürünün bezelye olduğunu anlatan Aktaş, ‘Hasadın başlayacağı mayıs ayının ortalarında bezelyeler yoğun yağış yüzünden sular altında kaldı. Köklerde başlayan çürüme, ürünün tamamına yayılınca verim ve rekolte kayıpları yaşandı.

Ancak ürün az olunca fiyatı da kısmen yükseldi. Ürün ilk günlerde dönümü 900 TL ile bin TL arasında alıcı bulmasına rağmen, sonraki günlerde dönüm başı alım fiyatları bin 500 TL’ye kadar yükseldi. Buna karşın çiftçi para kazanamadı’ dedi.

TAZE FASULYE İYİ BAŞLADI…

Bezelyenin ardından gözlerin diğer ürünlere çevrildiğini ifade eden Sadi Aktaş, umutlu bekleyişin sürdüğünü kaydetti. Ovada yetiştirilen ürünlerden taze fasulyenin birkaç günden bu yana bazı çiftçiler tarafından toplanmaya başlandığını belirten Aktaş, ilk çıkan ürünlerin kilosunun 3-4 TL’den alıcı bulduğunu kaydetti.

Geçen yıl hasadın ilk günlerinde taze fasulyelerin 2 TL olan kilo fiyatının sonraki günler 80 kuruşa kadar gerilediğini anlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘İlerleyen günlerde gerek hava, gerekse de piyasa koşullarından dolayı tüccara satış fiyatlarının düşmemesini umut ediyoruz’ diye konuştu.

BİBER GÜN SAYIYOR…

İlçede 30 bin dönüm alanda birinci ve ikinci el biber dikiminin gerçekleştirildiğini ve 70 bin ton rekolte beklendiğini söyleyen Sadi Aktaş, ‘Birinci el biber çeşitlerinin dikimleri tamamlandı ve temmuzun ikinci yarısında toplanmaya başlanacak. İkinci el biberlerin dikimleri ise sürüyor’ dedi.

Geçen yıl biber çeşitlerinin satışından yeterli kazancın sağlanamadığını ifade eden Aktaş, ‘Sezon boyunca biber çeşitlerinin kilosu 50 kuruş ile 120 kuruş arasında alıcı bulmuştu.

Bu yılsa mazot ve gübre giderlerinin yükselmesi nedeniyle kilo başına en az 1,5 TL’lik bir kazanç bekliyoruz. Aksi halde biber çeşitlerinden para kazanılamaz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X