Yenişehirli çiftçide umutlu bekleyiş

Geçen yıl ciddi oranda verim düşüklüğü görülen Yenişehir, bu yıl görülen yoğun kar ve yağmur yağışları nedeniyle rekolte artışı bekliyor.

Yenişehirli çiftçide umutlu bekleyiş

GÜRHAN ADANA

Geçen yıl buğday eken çiftçinin kötü bir sezon geçirdiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, mayıs ve haziran aylarında da mevsim normallerinde yağmur yağması halinde buğday üreticisinin kazanç sağlayabileceğini söyledi.

 

Geçen yıl buğday eken çiftçinin kötü bir sezon geçirdiğini ifade eden Aktaş, 1 dönüme ovada 400, kırsal bölgelerdeyse 300 kilo kadar buğday alınabildiğini söyledi. Bu yıl ovada 700, kırsal bölgelerdeyse 500 kilo rekolte beklediklerini belirten Aktaş, “Geçen yıl 10 dönüm buğday eken bir çiftçi, 4 ton ürün elde etti ve eline 3 bin TL geçti. Tarlanın kira bedeli, işçilik, mazot, gübre ve tohum giderlerini çıktıktan sonra hiç kazanç sağlayamadı” dedi.

Geçen sıkıntılı sezonun ardından çiftçinin bu yıl daha az alana buğday ektiğine dikkat çeken Aktaş, geçen yıla göre bu yıl yaklaşık 20 bin dönüm daha az alana buğday ekildiğini bildirdi. Sadi Aktaş, özellikle sulu tarım yapılan Yolören, Çeltikçi ve Karasıl’daki çiftçilerin ise, buğday ekimine ilgi göstermediğini bildirdi.

FİYAT DENGESİNİ TMO SAĞLIYOR

Geçen yıl TMO’nun ülke genelinde buğday alımı yapmadığını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu yıl TMO’nun alım yapmasını beklediklerini kaydetti. TMO’nun önceki yıllarda olduğu gibi ilçede geçici bir alım merkezi kurmasını isteyen Aktaş, “TMO’nun,hasat sezonuyla birlikte alım merkezi kurması, buğday piyasasına denge getiriyor. Ürününü hasat eden çiftçi, ya tüccara ya da TMO’ya ürününü satabiliyor. Çiftçi için TMO, ciddi bir seçenek oluşturuyor. Bu da piyasaya doğrudan yansıyor” ifadelerine yer verdi.

Bugünlerde çiftçinin buğday tarlalarına gübre attığını ve yabani otla mücadeleye giriştiğini ifade eden Sadi Aktaş, temmuzda ürünün hasadına başlanacağını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X