Yenişehirli çiftçiye safran önerisi

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda yetiştirilen safran bitkilerinin, ilçenin yapısına uyum gösterdiği ve Seracılık Uygulama Alanı’nda safran bitkisi deneme ekimlerinden başarılı sonuçlar alındığı belirtildi.

Yenişehirli çiftçiye safran önerisi

GÜRHAN ADANA

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda yetiştirilen safran bitkilerinin ilçenin yapısına uyum gösterdiği açıklandı. Yüksekokul Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, Seracılık Uygulama Alanı’nda safran bitkisi deneme ekimlerinden başarılı sonuçlar aldıklarını belirtti.

Safranbolu İlçe Tarım Müdürlüğü’nden 2 kilo safran soğanı getirtip diktiklerini anlatan Erdoğan, bitkinin Yenişehir’in toprak ve iklim koşullarına uyum sağladığının anlaşıldığını söyledi. Erdoğan ayrıca, safran bitkisinin örneklerinden Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’ne gönderdiklerini belirterek, analiz sonuçlarının sevindirici çıktığını kaydetti.

BİRİNCİ KALİTE RAPORU…

Safran yetiştiriciliğinin Yenişehirli çiftçiler tarafından benimsenmesini umduklarını ifade eden Hakan Erdoğan, “Yüksekokul olarak ideal verim için, toprağın işlenmesinden sulama ve gübrelemeye kadar geçen aşamalarda tüm olasılıkları denedik. Yetiştirdiğimiz safranlara bünyelerindeki etken madde oranlarına göre 1. kalite raporu verildi. Çiftçilerimizin bu ürün seçeneğini göz ardı etmemelerini istiyoruz. Bu konuda yüksekokul olarak çiftçilerimize gerekli tüm desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

İŞÇİLİK İSTEMİYOR…

Yenişehir çiftçisini bu bitkiyle tanıştırmak istediklerini ifade eden Erdoğan, “Ağustos ayında dikilen safranın ekim ayının ortalarında hasadına geçiliyor ve hasat kasım ayının ortalarına kadar sürüyor. Hasatta çiçeğin stigmaları (dişi organları) toplanıp gölgede kurutuluyor. İşçilik istemiyor. Safran bitkisini aktarlar kilosunu 15-20 TL’den satın alıyorlar. Soğanlarının kilosu ise 75 TL’den safran yetiştiricilerine ve daha geniş alanlarda yetiştiricilik yapmak isteyenlere satılıyor. Safran, çayı demlenerek tüketilirken, gıda boyası olarak da kullanılıyor. Bunun yanında zerde tatlısı yapımında da kullanılıyor. Yemeklere lezzet vermesi ve iştah açıcı olması özellikleriyle de biliniyor” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X