Yepyeni projelerle geleceğe umut aşılayan bir yönetici; Mehmet Keskin

Bursa’nın en güzel doğal kaynaklarının, yaylalarının, dağ manzarasının, ormanlarının, akarsularının bulunduğu dağ ilçelerinden biri de Keles… Belediye Başkanı Mehmet Keskin, geleceğe umutla bakıyor çünkü doğal enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli yatırımlar planlıyor. Bir megavatlık elektrik enerjisi üretebilecek kapasitedeki güneş panelleri için yatırım bankalarıyla birlikte önemli aşamalar kaydedilmiş durumda.

Yepyeni projelerle geleceğe umut aşılayan bir yönetici; Mehmet Keskin

Murat GÜNAY

Keles’in adını dünya çapında duyuran Kocayayla bölgesi ise gerçek bir nimet… Bursa’nın, Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinden sonra, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenecek Kocayayla Kültür Şöleni gerçekten çok parlak geçecek. Başkan Keskin’in verdiği bilgilere göre şölenlere dünyanın birçok noktasından katılım olacak. Ayrıca tamamlanan bungalovlar daha şimdiden büyük ilgi görüyor. Mehmet Keskin ayrıntılı bilgi verdi.

Sayın Mehmet Keskin, Keles Kocayayla Kültür Şöleni bu sene yapılacak mı?

İki senelik salgın tedbirlerinden sonra 2022 yılında Kocayayla Kültür Şölenimizi Keles’te gerçekleştireceğiz. Eşsiz yaylamızda, 1.400 metre yükseklikte misafirlerimizi ağırlayacağız. Biliyorsunuz Bursa, Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Bu nedenle bu sene dolu dolu programlarımız olacak. İlk olarak, kirazlarımız çıktığı zaman bir kiraz şöleni yapacağız. İhracatçı firmaları da davet ettiğimiz şölen sayesinde kirazlarımızı yurtdışına göndermek için bir adım atmış olacağız. Yöresel sanatçılarımızın olduğu ve kiraz yarışmasının düzenlendiği program ile şölenimize başlayacağız. Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla, 14-15-16-17 Haziran tarihlerinde Akıncılar Okçuluk Derneği’nin organizasyonu ile değişik kategorilerde okçuluk yarışmaları düzenlenecek. Uluslararası yarışmaya dönüşüyor. Bu yarışmalara ülkemizin birçok noktasından ve bütün Türk dünyası ülkelerinden katılımcılar yerel kıyafetlerini giyerek bizlerle birlikte şölene katılım sağlayacaklar. Bursa’da başlayan kortej yürüyüşümüzün devamını Keles’te getireceğiz. Ardından 18-19 Haziran’da Türk Dünyası’ndan misafir öğrencilerin katıldığı bir Kocayayla Kampı düzenleyeceğiz. Bu kampta, Türkiye’de okuyan, Türk dünyası ülkelerinden öğrenciler yer alacak. Son olarak 22-23-24 Temmuz tarihlerinde esas büyük şölenimizi düzenleyeceğiz. Kocayayla Kültür Şölenimizin son aşamasında Türk Dünyası Ata Sporları Şöleni düzenleyeceğiz. Bu programda ise yağlı güreş yarışmaları, atlı ata sporları gösterileri, okçuluk ve mızrak gösterileri, yöresel oyunların yer aldığı geniş kapsamlı bir şölenler dizisi hazırladık. Bütün Bursalı hemşerilerimizi ve aslında Türkiye’den misafirlerimizi davet ediyoruz.

Keles Belediyesi, çevrenin korunması anlamında ne gibi faaliyetlerde bulunuyor?

Bizler yerel yöneticiler olarak elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Kocayayla bölgemizde, Büyükşehir Belediyesi’nin malzemeleri tedarik etmesi ve Keles Belediyesi’nin işçilik sorumluluğunu üstlendiği altyapı ve temizlik çalışmalarını gerşekleştirdik. Kocayayla’da tamamladığımız Bungalov evlerimizde herkes kalabilecek. O bölge insanın sağlığını tekrar bulacağı tertemiz bir bölge halini aldı. Muhteşem karlı dağ manzaramız, yemyeşil mera görüntümüz ve DSİ tarafından inşaatı tamamlanan göletimiz sayesinde masmavi sularımızın yanına bir de ormanlarımızı ekleyin… Bu altyapı ve temizlik çalışmalarımızın yanı sıra güneş enerjisi panelleri ile ilgili projeler geliştiriyoruz ve bu konuda bir katılım bankası ile ortak bir çalışma yapıyoruz.
1 Megavatlık elektrik enerjisi üretimi yapabilecek güneş enerjisi panelleri için gerekli, yatırımları yapacağız. Bu yatırımlar kendini 6 senede amorti edecek. Bütün bunların yanı sıra Keles’te ve çevresinde herhangi bir çöp-atık şikâyeti geldiğinde derhal müdahale ediyoruz. Yine Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleri ile ‘Katı Atık Aktarma İstasyonu’ oluşturduk. Yani Keles’te toplanan çöpler bir noktada, Bursa’dan gelen kamyonlara bu yeni merkezimizden aktarılacak. Bu da çevre ile ilgili önemli bir adımdır.

Yöredeki gençler büyük şehirlere göç ediyor mu? Tarımcılık anlamında Keles ne durumda?
Keles’ten büyükşehire göç olduğunu biliyoruz. Genç insanların gitmesini kötü karşılamıyoruz. Çünkü gençlerimiz Bursa’da başarılı oluyorlar. Ancak tarımcılık yapacak insanlarımızın da olması gerekiyor. Şu anda dünyada petrol ya da fosil enerji kaynaklarından daha önemli biğr konu var: Gıda krizi… Petrol olmadan yaşayabiliriz ancak besin kaynakları olmadan yaşayamayız. Elektrik olmasa da ömrünüzü bir şekilde sürdürürsünüz ancak gıdasızlık başka hiçbir şeye benzemez. Bu yüzden arpa, buğday, ayçiçeği, meyve ve sebze ekmeye devam etmeliyiz. Hayvancılık faaliyetlerimize devam etmeliyiz. Gıda sıkıntısı en önemli sıkıntılardan biridir. Biz Macaristan’da bazı fuarlara katıldık ve incelemeler yaptık. Burası Kiraz üretimi ile de ön plana çıkmaktadır. İklim koşulları nedeniyle Keles’teki çilek ve kirazlarımızın yurtdışında daha fazla tanıtılması gerekiyor.

Keles’te bir gençlik merkezi yapılabilmesi adına bir adım attığınızı duyduk. Bunu da biraz anlatır mısınız?
Gençlik ve Spor Bakanımız Bursa’ya geldiğinde her ilçenin belediye başkanının katıldığı bir toplantıya katıldık. Bu toplantıda ben bakanımıza, ‘Bizim bir gençlik merkezimiz yok’ dedim. Bu ifadem üzerine bakanımız il müdürüne dönerek bir gençlik merkezi inşa edilmesi talimatını verdi. Şimdi de haber aldık ki bu çalışmalar onaylanmış ve başlangıcı yakında gerçekleştirilecek. Biliyorsunuz bizim bir de Kelessporumuz var ve Süper Amatör Lig’de mücadele ediyoruz. Gençlerimiz futbol ile yakından ilgili ve takımımızın başarılarından memnunuz.

Sayın Mehmet Keskin, ilçede bulunan Kocayayla Bungalov Evleri hakkında herkes merak içinde. Yapımı tamamlanan bungalovların tursitik anlamda Keles’e ve Bursa’ya katkısı olacak mı?
Kocayayla’da 8 tane tek katlı, 10 tane de dublesk bungalovumuz var. İç dekorasyon ve mobilya satın almalarını Keles Belediyesi tamamladı. Dış yapı ve altyapı çalışmalarında Bursa Büyükşehir Belediyemiz bize büyük katkı sağladı. Geçen sene bu turistik alandan 900.000 TL’lik gelir elde ettik. Geçtiğimiz dönemlerde Covid-19 salgını yüzünden pek faaliyet gösteremedik ama geçtiğimiz yıl ve bu sene ciddi bir turistik hareketlilik bekliyoruz. Sadece Bursa’dan değil Türkiye’nin her yerinden rezervasyon almaya başladık. Keles Belediyesi kaliteli hizmet vererek, bölgeyi tertemiz tutarak, Kocayayla’da sürdürülebilir bir turizm hizmeti sunacaktır. Bu anlamda herkesi, Kelesi ve eşsiz doğasını ziyaret etmeye çağırıyoruz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X