Yer fıstığı üretimi artıyor

Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Adana’da, üretiminin bu sezon 100 bin tona ulaşması bekleniyor.

Yer fıstığı üretimi artıyor

Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Adana’da, 2008’de 34 bin ton civarında olan üretimin bu sezon 100 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Hasadının sonuna gelinen yer fıstığının, 2008 yılında 92 bin 320 dekar olan ekim alanı yüzde 170 artarak bu yıl 250 bin dekara yükseldi.

Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan kentte, üretim ise 11 yılda yüzde 194 arttı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine, Adana’da birinci ürün yer fıstığı hasadının tamamlandığını, ikinci üründe de hasadın sonuna yaklaşıldığını söyledi.

Türkiye’deki en fazla yer fıstığı üretiminin Adana’da yapıldığını belirten Tekin, “Yer fıstığı ihtiyacının yüzde 60’ını ilimizden karşılıyoruz. Üretimimiz yüksek olmasına rağmen sanayisi daha çok komşumuz Osmaniye’de gerçekleşiyor. Fıstık üretim ve işleme tesislerini ilimizde oluşturmaya çalışıyoruz. Çiftçimizin daha çok para kazanması ve bu gelirin ilimizde kalması temel hedefimiz.” diye konuştu.

Tekin, ekim alanı ve rekoltede son 11 yılda önemli artışlar yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Ekim alanı ve rekolte bir taraftan artarken, ıslah çalışmalarıyla birlikte dekara olan verimimiz de artmakta. Yaklaşık 350 kilogram olan dekara verim şu anda 420 kilograma çıkmıştır. 2008 yılında yaklaşık 92 bin dönüm alanda yaklaşık 34 bin dönüm rekolte elde edildi. Bu yıl 250 bin dekara yakın yer fıstığı ekimi yapıldı. 100 bin ton civarında bir rekolte beklemekteyiz. Bu hem ülke ekonomisi hem de ilimiz için önemli bir konudur. Üretimin de artması için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz.”

Yağ üretimi hedefi

Yer fıstığı yağının önemine de değinen Tekin, “Yer fıstığı bitkisel üretim açısından baktığımızda da yağ oranı en yüksek olan bitkidir. Şu an tohumundan yüzde 60’a yakın yağ çıkarabiliyoruz. Piyasada da yer fıstığı yağı görülmeye başladı. Sağlık açısından da önemli. Yer fıstığı ülkemizde genellikle çerezlik olarak tüketiliyor. Üretim arttıkça da yağ üretiminde etkin olarak rol alacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Çiftçi Sinan Dışkaya da ikinci ürün olarak yer fıstığı ektiğini dile getirdi.

Yer fıstığı hasadını tamamladığını anlatan Dışkaya, “Şimdi yer fıstığını kurutuyoruz. Daha sonra tüccara satacağız. Ancak yer fıstığını geçen seneye göre daha düşük fiyata satabiliyoruz.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X