Yerel seçimin görünmeyen yüzü! O yasa çıksaydı sonuç ne olurdu?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar’ın yerel seçimlerle ilgili bakış açısını köşesine taşıdı…

Yerel seçimin görünmeyen yüzü! O yasa çıksaydı sonuç ne olurdu?

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Seçimin… Sandığa yansıyan sonuçlarını artık biliyoruz. Şimdilerde; kazananlar nasıl kazandıklarını, kaybedenler de neden kaybettiklerini sorguluyorlar.

Bir de…

Rakamların ve sonuç tabloları altında kalan, özel değerlendirmelerin ortaya koyduğu 31 Mart’ın arka planı var.

İşte…

O tabloyu, rakamların dilini iyi okuyan Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar inceledi. Ortaya da Türkiye genelinde farklı bir seçim yansıması çıktı.

Üstelik, 2029 Yerel Seçimi kaderini ve gündemini belirleyici özelliği var.

İlk sonuç şu:

“30 büyükşehrin dışında kalan 51 ilin Bütünşehir kapsamına alınması, yani 81 ilin de Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşması gündeme gelebilir.”

Şunu anımsattı:

“AK Parti’nin, 51 ilin de Bütünşehir kapsamına alınması hazırlığına MHP kurmayları kendi il belediyelerini kaybetme endişesiyle sıcak bakmamıştı.”

Ardından da…

31 Mart 2024 sonuçlarına göre; “51 il için de Bütünşehir yasası çıksaydı Cumhur İttifakı ve partiler açısından sonuç ne olurdu?” diye sordu.

Hesapladığı olası sonuçları da il il açıkladı:

Bir…

“CHP kazandığı 21 il belediyesinden 14’ünü; Adıyaman, Amasya, Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Edirne, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Uşak, Yalova ve Zonguldak’ı kazanırdı. 7’sini de; Afyonkarahisar, Ardahan, Burdur, Giresun, Kastamonu, Kütahya ve Sinop’u AK Parti’ye kaybederken Tunceli’yi DEM’den alırdı.”

İki…

“YRP kazandığı tek il belediyesi Yozgat’ı, BBP tek il belediyesi Sivas’ı, İYİ Parti tek il belediyesi Nevşehir’i AK Parti’ye kaybederdi.”

Üç…

“MHP kazandığı 8 ilden 4’ünde; Çankırı, Erzincan, Karaman ve Tokat’ta Bütünşehir belediyelerini elinde tutarken, Gümüşhane ve Osmaniye’yi AK Parti’ye, Kars’ı DEM’e, Kırklareli’yi CHP’ye kaybederdi.”

Dört…

“AK Parti kazandığı 12 il belediyesinden Şırnak’ı DEM’e kaybederken, CHP’den 7, MHP’den 2, YRP’den 1, İYİP’den 1 il belediyesi alırdı.”

 

Tüm iller Bütünşehir olunca idari yapı değişir mi?

Konu… Seçim sonuçlarının siyasi yansıması olarak gündeme geliyor, ama bir de idari yapılanma boyutu var.

O da şu:

Bursa’nın 2014 seçimleriyle geçtiği Bütünşehir’de ilin tamamı Büyükşehir oluyor. Bu uygulamada, kırsalda yaşayanlara alışkın olmadıkları yükler geldi ve sorunlar henüz çözülemedi.

30 Büyükşehir dışındaki 51 ilde, kırsal hizmetleri için İl Genel Meclisi ve bağlı kurumlar var.

81 il Bütünşehir olduğunda, idari yapı da değişecek.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. 2014’de Bursa butunsehir oldu amma besicilik yapan köylü mera,otlakiyesini kaybetti.
    Belediye ye geçen bu araziler ya satıldı ya kiraya verildi ya da imara açılarak tahrip edildi.
    Yine ulaşım ilk başta çözülür gibi oldu şu an ise maliyetler dolayı hizmet aksaması ,maliyetli oluşu köylüyü mağdur etti.
    Gelinen nokta da tarım üretimi darbe yedi,besicilik ise mera ve otlakiyelerin yitirilmesi ile azaldı.
    Gıda da artan maliyetin nedenlerinden biri de bu yanlışın yapılmasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X