‘Yerli otoda işler iyi gidiyor’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil üretme hedefinde olduklarını bir kez daha vurgulayarak, “Yerli otoda işler iyi gidiyor” dedi.

‘Yerli otoda işler iyi gidiyor’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam’ın sorularını yanıtladı.

Bakan Fikri Işık’ın açıklamaları şöyle;

Aslında bütün öncü veriler sanayi üretiminde artışı gösteriyordu ama yüzde 4.7 gibi bir büyük artışı beklemiyordum. Belli ki, Mart ayında da üretim sanayi üretimini iyi bir noktaya taşımış. Bu Türkiye açısından sevindirici, güzel. Felaket senaryoları yazanların hiçbirisinin söylediğinin itibar edilmemesi gerektiğini bu rakamlar ortaya koydu. 

“SÜRPRİZ DEĞİL”

Miktar bazındaki artış sanayi üretiminin artışının öncü göstergesiydi. Geçen yıldaki sanayi üretiminin baz etkisi vardı. İlk çeyrekteki büyümeye olumlu bir etki yapacak. Sonuçta trende bakmak gerekiyor. Trend iyi gözüküyor, Türkiye’nin üretimi artıyor. Otomotivde yüzde 50’nin üzerinde bir artış yakaladık, beyaz eşyada artış var. Bu rakamı sürpriz olarak görmemek lazım. Bir aya indigeyip “çok iyiyiz” ya da “mahvolduk” dememek lazım. Trend olarak büyümeyi destekleyen bir trend.

“KÖTÜ BİR TABLO YOK”

İstanbul dünya şehri oldu. Gayrımenkul yerliye mi yabancıya mı satılıyor, ayrı bir istatistik tutmak gerekiyor. İnşaat bir sanayi sektörüdür. İnşaat, imalat sanayinin gelişmesine en çok katkı veren sektörlerden biridir. Gayrımenkul yükselişine dikkat etmemiz gerekiyor. Türkiye için kötü bir tablo görmüyorum.

SAVUNMA SANAYİ

Üretimimizi artırıyor, teknolojimizi geliştiriyoruz. Sadece üretim açısından savunma sanayine bakarsak eksik kalır. 

“YERLİ UYDUMUZU 2020’DE GÖNDERECEĞİZ”

RASAT’ı yaptık, Göktürk 2’yi yaptık. Yüzde yüz yerli metre altı çözünürlüklü uydu yapıyoruz. İlk yerli uyduyu 2020’de inşallah Uzay’a göndereceğiz. Fırlatma rampasını yerli olarak üretmek istiyoruz. Uyduda kullanılan bir teknolojiyi makine imaalat sanayinde kullabiliyorsunuz, bu yeteneği kazandık.

MİKROÇİP FABRİKASI

Artık her şey kendi arasında haberleşecek. İki otomobil yolda giderken birbiriyle haberleşecek. Araç içerisindeki komponentler birbiriyle haberleşecek. Böyle bir dünyada mikroçip kullanımı artacak. Mikroçip fabrikası kurma zamanı geldi, 6-7 aydır üzerinde çalışıyoruz. Kocaeli’de çip fabrikasını kuracağız. Önümüzdeki üç yıl içinde kurmayı hedefliyoruz. Bu bizim için son derece önemli.

“YERLİ OTODA İŞLER İYİ GİDİYOR”

Yerli otoda işler iyi gidiyor. Bir yerli otoyu dünya pazarına çıkarmayı hedefliyoruz. Elektrikli araç üzerinde yoğunlaştık. Devletin desteği olması gerekecek. Devlet AR-GE’de, mühendislik ve dizaynda olacak ama üretimde olmayacak. Mayıs ayı içerisinde olgunlaştıracağız, açıklama yapacağız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X