Yerli otomobil için Bursa’ya dev destek

BTSO ile İSO Marmara Havzası’nı yüksek teknoloji yatırımların merkezi yapmak için protokol imzaladı. Türkiye’nin devlerini bünyesinde barındıran İSO da, yerli otomobilin Bursa’da üretilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Yerli otomobil için Bursa’ya dev destek

ASLIHAN AYDIN

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) arasında işbirliği protokolü imzalandı. BTSO Altıparmak Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, işbirliğinin odak noktasının 1’inci bölgede bulunan Marmara Havzası’nı katma değerli üretim ve yüksek teknoloji yatırımların merkezi yapmak olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin sıçramasının ileri teknoloji üretime geçişle ve Bursa ve İstanbul’un merkezi olduğu 1. Bölge şehirlerinin yeniden kurgulanması ile mümkün olacağını kaydeden Burkay, “Ülkemizin ileri teknoloji ihracatının yüzde 60’ını, orta ileri teknolojilerde de ihracatın yüzde 80’ini karşılayan 1’inci Bölge’miz, yine Türkiye’nin zenginlik üreten merkezi olacaktır” dedi. Yol haritasını belirlerken ABD ekonomisine yön veren San Francisco Havzası ve Almanya’daki Baden Württemberg bölgelerini örnek aldıklarını ifade eden Burkay, ”Oralarda uygulanan stratejilerin İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi önemli üretim merkezlerinin bulunduğu Marmara Havzası’nda hayata geçmesi için projeleri başlatma kararı aldık” diye konuştu.

MüKEMMELİYET MERKEZLERİ

Güney Marmara Havzası’nın bilgi, teknoloji ve inovasyon temelli faaliyetlerin desteklediği bir bölge olarak kurgulanmasını talep ettiklerini dile getiren Burkay, “İSO ve BTSO’nun örnek işbirliği ile bölgesel planlama mantığında yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ve ihracat odaklı sektörler ile yeni nesil teknoloji ve girişim alanlarına dönük çalışmalar başlatacağız. Her iki odamız  mükemmeliyet merkezleri ve inovasyon ağları temelli stratejiler hazırlanmasına ve uygulanmasına öncülük edecektir” dedi. 

OTOMOTİVİN BAŞKENTİ KONUMUNDA

BTSDO Başkanı Burkay, yerli otomobil üretimine talip olduklarını hatırlatarak, “Bursa Türkiye’nin otomotiv kümelenme merkezidir. Kent olarak önemli bir know-how, teknoloji, mühendislik, nitelikli iş gücü ve yan sanayi potansiyeline sahibiz. İSO ile ortak görüşümüz, merkezi Bursa’da olacak yerli otomobil üretimi İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’daki ana ve yan sanayimizi de entegre ederek planlanmasıdır” diye konuştu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, Bursa’nın Türkiye otomotivin başkenti konumunda olduğunun altını çizerek, “Bursa fazlasıyla hak ettiği yerli otomobilin de başkenti olma sıfatını inşallah kazanacak düşüncesindeyiz. Uygun zeminin ve iklimin fazlasıyla olduğu kanaatindeyim” dedi.

GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ

Erdal Bahçıvan, ekonomik kalkınma ve başarı hedeflerinin artık bireysel çabalarla değil, birbirini tamamlayan güçlü işbirlikleri ile gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti: “Ülkemizin önde gelen iki güçlü odası olarak bir süredir yapmış olduğumuz görüşme ve karşılıklı ziyaretler neticesinde beraber yürüttüğümüz ortak çalışmalarımızın önemli bir ürününü ortaya koymuş bulunuyoruz. İSO ile BTSO’nun geçmişten gelen köklü bilgi ve tecrübeleriyle bütüncül bir vizyon eşliğinde, yeni çağın üretim anlayışını ortaya koyan bir anlayışla oluşturdukları işbirliği protokolü ezber bozan bir uygulamaya örnek teşkil ediyor.”

EN ÖNDE GELEN İKİ ŞEHİR

Tarihsel, coğrafi ve ekonomik özellikleriyle değerlendirildiğinde Marmara Bölgesi’nin bir sanayi havzası olarak bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, ”Gelişmiş sanayi altyapılarıyla İstanbul ve Bursa’nın böyle bir perspektifte özel bir konumu olacaktır. Bölgedeki en önde gelen bu iki şehrin işbirliği, Kocaeli başta olmak üzere bölgedeki diğer şehirleri de olumlu etkileyerek ciddi bir ekosistem oluştarak bir sinerji yaratma potansiyeline sahiptir” ifadelerini kullandı.

MARMARA’YA YÜREKTEN İNANIYORUZ

Yüksek katma değerli üretime geçmesinde Marmara Bölgesi’nin liderlik edeceğine yürekten inandıklarını dile getiren İSO Başkanı Bahçıvan, şöyle devam etti: “Bu hedefimiz diğer bölgelerin potansiyelini hafife aldığımız anlamına gelmesin. Rakamlar Marmara Bölgesi’nin bu konuda ne kadar ayrıcalıklı bir konumda olduğunu yeteri kadar bize gösteriyor. Bu bölgenin doygunluk noktasında değil, bir çıta daha yükseğe çıkma noktasında olacağını düşünüyoruz.”

 

STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADILAR

BTSO Altıparmak Hizmet Binası’nda düzenlenen törende, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile İSO Başkanı Erdal Bahçıvan stratejik işbirliği protokolüne imza attı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X