Türkiye’nin Otomobil Girişimi Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, pazara çıkmalarına 2 yıldan biraz daha fazla zaman olmasına rağmen yüzlerce vatandaşın ön ödeme yapıp araca ilk ulaşanlardan olma arzusunu ilettiğini söyledi.
Karakaş, Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde gelinen son duruma ilişkin Almanya’nın başkenti Berlin’de değerlendirmelerde bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla 5 Ağustos’ta gerçekleştirilen TOGG Yönetim Kurulu Toplantısı’nda yıl sonunda ön gösterimi yapılacak prototipin 1/4 ölçekli modelini yönetim kurulu başkanı ve üyelerine gösterdiklerini hatırlatan Karakaş, ön gösterim aracını aralık ayında tanıtacaklarını belirti. Karakaş, ‘’Doğuştan elektrikli, fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye’nin Otomobil Girişimi Grubu’na ait, C segmentinde bir SUV olan aracımızın ön gösterim aracı sadece bir maket değil gerçek boyutlarında ve yürüyen bir araç olacak. Aracın fotoğrafları da aralık ayından itibaren paylaşılabilir hale gelecek” dedi.
BİRAZ ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR
Yerli otomobil için kamu ve özel kullanıcılardan herhangi bir ön sipariş talep etmediklerini dile getiren Karakaş, şöyle devam etti: ‘’Pazara çıkmamıza 2 yıldan biraz daha fazla zaman olmasına rağmen yüzlerce yurttaşımız ön ödeme yapıp araca ilk ulaşanlardan olma arzusunu iletiyor. Bu konunun netleşmesi için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Otomobilden daha fazlasını yapmak ve bir ekosistem inşa etmek üzere yola çıktığımızı her fırsatta dile getirdik. Tüketicilerimize ulaşma konusunda da yenilikçi olacağımızı şimdiden söyleyebilirim. 2022 yılının ortasında pazara sunacağımız aracımız pazara çıktığı tarihte tüm markaların tüketiciye karşı sorumluğu neyi gerektiriyorsa onu sunacaktır.”
ULAŞILABİLİR VE YENİLİKÇİ OLACAK
Yerli aracı çarpışma testinden o günün şartlarında 5 yıldız alarak pazara çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Karakaş, ‘’Türkiye’de üretilen ve bir süre sonra yurt dışı pazarlara ihracı planlanan bir otomobil, gerek servis ağı gerekse parça tedarikinde elbette ulaşılabilir ve yenilikçi olacaktır” diye konuştu. Türkiye’de elektrikli araçların motor güçlerine göre 3 farklı vergi dilimi içinde değerlendirildiğini ifade eden Karakaş, bunların yüzde 3 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olan 85 kilovatı geçmeyenler, ÖTV oranı yüzde 7 olan 85-120 kilovat arasındakiler ve yüzde 15 ÖTV oranıyla vergilendirilen 120 kilovatın üzerindeki araçlar olduğunun altını çizdi. Karakaş, yerli otomobilde her kategori için bir güç seçeneği sunacaklarına işaret ederek, ‘’Tek dolumla 500 kilometre yol alabilecek kapasitede bir seçeneğimiz de olacak” dedi.
FABRİKANIN YERİ BELLİ DEĞİL
Türkiye’nin otomobilinin akıllı bir araç olacağına dikkati çeken Karakaş, aracın akıllı alt sistemlerden oluşacağını ve akıllı cihazlara bağlanabileceğini söyledi. Gürcan Karakaş, söz konusu aracı takip edecek diğer modellerde de kullanılacak elektrik-elektronik mimarisinin tasarımının da şimdiden yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Aracımız pazara çıktığında rekabetin gerektirdiği otonom sürüş özelliklerine sahip olacak, bataryasında ise son seviyede lityum iyon hücreler kullanılacak. Aynı zamanda otomobilimizin üretiminde de Endüstri 4.0 çerçevesinde robotik ve ağa bağlı teknolojiler kullanılacak. Fabrikanın nereye kurulacağı konusunda son değerlendirmeler yapılıyor. Kısa bir süre içinde açıklanacak olgunluğa ulaşacak.”