Yeşilin her tonuna sahip Kaçkarların hırçın şehri, Mayıs’ta daha bir başka!

Bursa Rizeliler Derneği’nin davetlisi olarak Rize’ye giden Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, izlenimlerini kaleme aldı.

Yeşilin her tonuna sahip Kaçkarların hırçın şehri, Mayıs’ta daha bir başka!

Aydın’ın izlenimleri şöyle:

RİZE SİZİ ÇAĞIRIYOR

Hafta sonu Rize Valiliği’nin organizasyonu ve Bursa Rizeliler Derneği’nin davetiyle Kocaeli’den ve Bursa’dan bir grup meslektaşımızla Kaçkarların yeşil şehri, çayın başkenti Rize’deydik. Üç gün boyunca Rize’nin doğal zenginliklerini, güzelliklerini keşfetme fırsatı bulduk.

347 bin nüfuslu, 11 ilçe, 6 belde ve 347 köyü bulunan Rize’nin gelişmiş kentleşmesini, 3 yıl önce hizmete giren Rize Artvin Havalimanı’nı, otoyolları, ilçeler arasında dahi inşa edilmiş tünelleri, şehircilik anlamında yapılan yatırımları, üst düzey bürokratlar, bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları çıkarmış bir kentin nasıl yatırımlar aldığını bizzat yerinde gözledik.

Halkın, parti ayrımı gözetmeksizin Türk siyasetinde bu topraklardan çıkıp ülkeye hizmet etmiş hemşerileriyle nasıl gurur duyduklarını, onların hepsini nasıl sahiplendiklerini dinledik. Merkez ile birlikte İkizdere’yi, Çayeli’ni Fındıklı’yı Hemşin’i Çamlıhemşin’i İyidere’yi, Pazar’ı Derepazarı’nı, Ardeşen’i, Kalkandere’yi görme fırsatı bulduk. Güneysu daha içlerde olduğu için orayı görmedik.

Fırtına Deresi’ni, Taş kemerli Osmanlı köprülerini, Kaçkarların eteklerindeki kurulu muazzam Ayder Yaylası’nı gördük. Ziraat’te gerçek Rize çayını içtik. Zilkale ve Rize Kalesi’nde tarihe daldık. Burada kente damgasını vurmuş bir yerel yönetici olan eski belediye başkanın kabri başında dua ettik. İkizdere’nin en önemli şelalelerinden Faso’nun eşsiz güzelliğiyle büyülendik. Sırtını Kaçkarlara dayayan Ayder’deki kontrolsüz yapılaşmanın, bu doğa cennetini nasıl boğduğunu gözledik. Fındıklı’da, bu ilde yetiştirilen somon balıklarından yapılmış balık iskenderi ilk kez tattık. Rize’ye gidip, hamsi yemeden döndük.

Rize yamaçlara kurulu bir şehir. Gözün görebildiği her yer çay bahçesi. Sahildeki az sayıdaki toprak parçası da deniz dolgu ile genişletilmiş. Halen de dolguyla yeni yeni projeler bu alanlar üzerine inşa ediliyor. Rize Belediyesi kenti şantiyeye çevirmiş. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başladığı meydan halen bitmemiş. Ama son rötuşlar yapılıyor.

Kentte TOKİ’nin çok sayıda yöreye özgü mimariyle kentsel dönüşüm, toplu konut, kamu yapısı projeleri yürüttüğünü de fark ettik. Elbette, Kaçkarların kollarından süzülüp, delice akan çaylar üzerine kurulan/kurulmak istenen HES projelerin de konuştuk. Karşı çıkılıyor ama artan nüfus için elektriği nasıl temin edeceğiz?

Dünya siyasetine damga vurmuş isimlerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu şehrin insanı. Dolayısıyla, şehirde adına kurulu üniversiteye ait çok sayıda fakülte ve kamu yapısında da yöre mimarisine uygun inşasına dikkat edilmiş.

 

VALİ BAYDAŞ: YERLİ TURİSTE RİZE ARTIK UZAK BİR İL DEĞİL

Rize programında, bir sabah kahvaltısında Vali İhsan Selim Baydaş ile de buluştuk.

Vali Baydaş, şehirlerinin artık 3 yıl önce hizmete giren Rize Artvin Havalimanı ile yerli turiste uzak bir il olmaktan çıktığını söyledi.

Buradan Antalya ve İzmir’e doğrudan uçuşlarını başladığını, yakın gelecekte Bursa’ya da başlamasını istediklerini anlattı. Bursa ve Kocaeli’de de Rizeli çok sayıda hemşerilerinin olduğunu aktardı.

“Yurtiçi turlarında Rize’nin artık uzak il olmadığı düşüncesindeyiz. Buralar yeşilin her tonunun görüldüğü yerler. Yurtiçi destinasyonlarda da Rize olarak, doğa ve dağ odaklı bir yer aranıyorsa biz de buna uygun bir iliz. Bursa ve Kocaeli’nde de bunlar var ama Kaçkar dağlarında aradığınız her şeyi bulabileceğinizi düşünüyoruz. Biz şehirlerimiz arasında dostluk köprüsü kurmak istiyoruz. Buradaki arkadaşlarımızı da diğer şehirlere göndereceğiz. Temel niyetimiz, şehirler arasında kardeşlik ve iletişim geliştirmek. Bu yönde Rize farkındalığı oluşturuyoruz” dedi

Vali Baydaş, kentte son dönemde bungalov turizminin tetiklendiğini, turizm işletme belgesiz ve izinsiz çalışanlar olduğunu, ama bunları çözeceklerini de vurguladı. Vali Baydaş, Erzurum-Ovit karayolu bağlantısını sürdüğünü, Bursa’dan direk Rize’ye uçuşlar noktasında ise hep Sabiha Gökçen Havalimanı’nın öne sürüldüğünü hatırlattı, “İçi sizi, dışı bizi yakar” dedi.

Baydaş, THY ve A Jet üzerinde bu konuda baskı kurmaya çalıştıklarını, ama her defasında karşılarına Sabiha Gökçen Havalimanı’nın çıktığını da sözlerine ekledi.

OFLUOĞLU: BURSA’DAN DİREK UÇUŞ İSTİYORUZ

Bursa Rizeliler Derneği Başkanı Hızır Ofluoğlu da Vali Baydaş’a, Bursa’dan direk uçuş isteğini hatırlattı.

Bursa’daki 8 Karadeniz kenti olarak bir Karadeniz Platformu oluşturduklarını kaydeden Ofluoğlu şöyle konuştu:
“Bursa’da 50 bin Rizeli var. Daha çok Artvinli bulunuyor. Rizeliler, Artvinliler niye Batum’a uçsunlar? Antalya ve İzmir’e var, biz de Bursa olarak Yenişehir’den direk Rize’ye uçuş istiyoruz. Eğer o uçaklar dolmazsa, dernek ve federasyonlar olarak kalanı biz doldurmaya ve bedelini karşılamaya hazırız. Biz Bursa Rizeliler Derneği ve Artvinliler Derneği ile Artvinliler Federasyonu olarak bu konuda sizden yardım istiyoruz.”

Rize programında derneğin Başkanvekili Dr. Mete Ekşioğlu, yöneticiler Bülent Kandemir, Hüseyin Dilmaç, Erol Özdemir ile Mehmet Hüsrev de bulundu. Heyette yer alan Bursa’daki turizm acentası sahiplerinden Doğan Sager de Vali Baydaş’tan, yerli ve yabancı turiste çifte tarife uygulayan esnafa dönük ceza-i yaptırım uygulanmasını ve bunun önlenmesini talep etti.

Rize Esnaf Odası Başkanı’nın, “Turizm için doğal güzelliklerimizi heba etmek istemiyoruz” özlerini de önemsedik.

KİLOMETRELERCE UZAYIP GİDEN İKİZDERE TÜNELİ VE ŞELALELERİ

Rize seyahatimizde şunu bir kez daha fark ettik. Eğer siyasette, bürokraside etkin ve yetkin noktalarda iseniz, bunun doğup büyüdüğünüz, yetiştiğiniz topraklara bir vefa olarak hizmet olup döndüğüne şahit oluyorsunuz.

Rize’nin hırçın doğası, taşkın dereleri, şelaleleri insanını da bu bölgeye daha çok bağlamış. İkizdere ilçesine giderken kilometrelerce uzayıp giden tünellerden geçtik. Keza, burda sadece Foso Şelalesi’ni gördük ama ilçenin etrafındaki buna benzer iri ufaklı şelaleler gerçekten büyüleyici.  Ailesiyle internetten görüp buraya gelen Suudlu bir turistle karşılaştık. Artık son dönemde sosyal medya vasıtasıyla bir yeri meşhur etmek veya batırmak kolaylaştı.

Faso’nun hemen altındaki termal otel Ridos’un yerli bayancı buraya ne çok turist çektiğini de öğrendik. Otel demişken, konakladığımız Ramada’nın temiz, ferah ve konforlu haliyle ilçenin hedeflenen yerli yabancı destinasyon konukları için de önemli ve büyük bir turizm yatırımı olduğunu düşünüyoruz.

Hasılı, üç günde hemen her gün elimizden düşürmediğimiz ve her daim içtiğimiz çayın başkentini, en güzel mevsim olan hasadın başladığı günlerde doyasıya dolaştık.

Davet eden Bursa Rizeliler Derneği’ne ve organizasyonu yapan Rize Valiliği’ne şükranlarımızı sunuyoruz.

Memleketimizin her yeri keşfedilmeyi bekliyor. Karadeniz’in yemyeşil şehri Rize de sizi çağırıyor.

 

 

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X