Yeşim’de Pozitif Psikoloji

Kelebeğin Dünyası’na konuk olan Eğitim Uzmanı Meltem Ayvacıoğlu, “Pozitif Psikoloji” ile ilgili bilgi ve tecrübelerini Yeşimliler ile paylaştı.

Yeşim’de Pozitif Psikoloji

Yeşim Tekstil Kadın ve Çocuk Kulübü’nün, Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte hayata geçirdiği ‘Kelebeğin Dünyası’ projesi çerçevesinde gerçekleşen söyleşiler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Yeşim Tekstil’de hayata geçirilen söyleşiye Eğitim Uzmanı Meltem Ayvacıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Ayvacıoğlu, “Pozitif Psikoloji” başlıklı söyleşisinde bu konu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini Yeşimliler ile paylaştı.

“Pozitif Psikoloji; çalışan mutluluğu, çalışan bağlılığı, başarı ve verimlilik için çalışanların güçlü yanlarının fark edilmesi, takdir görmesi ve daha da güçlenmesi için fırsatlar yaratılması gerektiğini savunur” sözleriyle söyleşisine başlayan Ayvacıoğlu şu sözlerle devam etti: 

“Pozitif düşüncede her zaman ve her yerde olumlu düşünmek esastır. Ancak pozitif psikolojiyi, esnek iyimserlik olarak açıklayabiliriz. Olumlu düşünme sonunda ihtimal de olsa ölüm, kaza, boşanma varsa, varmak istenen hedef riskli ise veya belirsiz bir gelecek için plan yapmak zorunda iseniz, iyimserlik pozitif psikolojiye göre yanlış bir stratejidir.”

“MUTLU İLİŞKİNİN SIRRI BEŞTE BİR ORANDA SAKLI”

Ayvacıoğlu, ilişkiler konusunda pozitif psikolojiyi ise şu sözlerle açıkladı: 

“Pozitif düşünce, düşünceler sistemidir ve kişisel deneyimlere dayalıdır. Pozitif psikoloji ise deneye ve gözleme dayalı bilimsel çalışmalar üzerine kuruludur. Öyle ki bu bilimsel çalışmalardan matematiksel formüller bile bulunmuştur. Özel hayatımızda mutlu ilişkilerin sırrı olarak bir orandan söz edilir; beşte bir. Bu, çiftlerin birbirlerine söyledikleri olumlu sözler ve hissettirdikleri; olumsuzların en az 5 katı ise o ilişkinin yürüyeceğinin işareti sayılmaktadır. İş hayatında bu oran ise üçte bir olarak belirlenmiştir.”

“SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPIYORSANIZ BAŞARI KAÇINILMAZDIR”

Pozitif psikolojiye göre sevdiğiniz işi yapıyorsanız ve bu işi yaparken güçlü yanlarınızı kullanıyorsanız o işte başarı ve mutluluk kaçınılmazdır diyen Ayvacıoğlu, çocukların güçlü yönlerini farketmek isteyen ebeveynlere de şu önerilerde bulundu: “Çocuklarınızı gözlemleyin. En çok ne yapmaktan keyif alıyorlar? Ne yaparken zamanın nasıl akıp geçtiğini farketmiyorlar? İşte bu ilgi duydukları her neyse onların güçlü yönlerini besliyor demektir. Örneğin müzik dinlemekten çok keyif alan çocuğunuzun müzikte başarılı olması muhtemeldir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X