Yılda 4,5 milyar Euro kripto para ile aklanıyor

Europol’ün tahminlerine göre, her yıl Avrupa’daki 113 milyar Euro’luk kara para trafiğinin yaklaşık yüzde 3 ile 4’lük bölümü kripto para birimleri üzerinden aklanıyor.

Yılda 4,5 milyar Euro kripto para ile aklanıyor

Uluslararası yasa dışı faaliyetlerin finansmanında her yıl yaklaşık 3,4 ila 4,5 milyar Euroluk kara paranın kripto para birimleri üzerinden aklandığı tahmin edilirken, Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), söz konusu ‘karanlık trafiği’ durdurmanın yollarını arıyor.

Son dönemde en bilineni Bitcoin olsa da 2017 sonu itibarıyla bin 367 adet kripto para birimi dolaşımda bulunuyor. Söz konusu kripto paraların 7 bin 467’si piyasada işlem görüyor. 7 bin 467 kripto paranın toplam piyasa değerinin 613 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Kripto para birimlerinin transfer trafiğinin takibinin oldukça zor olması, özellikle kara para aklama faaliyetleri başta olmak üzere uyuşturucu ve silah ticareti gibi yaşa dışı işlerin finansmanını yürütenlerin ilgisini çekiyor. Kripto para birimleri, diğer bilinen para birimleri gibi herhangi bir merkez bankası tarafından kontrol edilmediği gibi, güvenlik güçlerinin bu para akışını takip edebilmesi de son derece güç…

ODAK NOKTASINDA YER ALIYOR

Europol Direktörü Rob Wainwright, geçen hafta BBC’ye yaptığı değerlendirmede, her yıl yaklaşık 3,4 ila 4,5 milyar Euro’luk kara paranın kripto para birimleri üzerinden aklandığını söylemişti. Söz konusu rakam, Euro cinsinden telaffuz edilse de her tür para cinsi, kripto para birimleri üzerinden kara para aklama faaliyetleri için kullanılabiliyor. Europol’ün tahminlerine göre, her yıl Avrupa’daki 113 milyar Euro’luk kara para trafiğinin yaklaşık yüzde 3 ila 4’lük bölümü kripto para birimleri üzerinden aklanıyor. Merkezi Hollanda’da bulunan Europol’dan yapılan açıklamada, sanal para birimlerinin, temel özelliklerinin para aklama faaliyetleri açısından cazip bulunması nedeniyle otoritelerin odak noktasında yer aldığı belirtti.

ŞİFREYİ ÇÖZMEK ÇOK ZOR

Europol açıklamasında, son dönemde kripto para birimlerinin kara para aklama faaliyetlerinde giderek daha fazla kullanılmaya başladığı, kripto para birimlerinin artık sadece siber suçlulara özel bir araç olmadığı, bunların sağladığı imkanlardan uyuşturucu kartellerinin de yararlandığı kaydedildi. Europol, kara para trafiğinin kripto para birimleri üzerinden nasıl yürütüldüğüne ilişkin olarak da, kara paranın, sanal para veya nakit olmak üzere ‘Money mule’ olarak adlandırılan aracı kuryelerin hesapları üzerinden çevriminin yapıldığı, sadece saniyeler içerisinde gerçekleşen bu detaylı ‘kripto’ havale trafiğinin şifrelerini çözmenin ise oldukça zor olduğu vurgulandı.

YENİ TERCİH MONERO

Bitcoin’in giderek küçük yatırımcı tarafından tanınan ve takip edilen bir sanal para birimi halini alması, yasa dışı faaliyetlerde bulunanların alternatif sanal para birimlere yönelmesine neden oluyor. Bu konuda son dönemde en çok öne çıkan kripto para birimi ise Monero… Ekonomist Adil Salem, ”Monero protokolü, bir noktadan diğer noktaya üst düzeyde kripto işlem yapabilme imkanı tanıyor. Monero, yer altı faaliyetlerinde Bitcoin’e kıyasla şu anda daha çok tercih edilen bir birim” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X