‘Yıllardır PKK, burada misafir olarak kaldı’

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, “PKK’nın, Kürdistan Bölgesi’ndeki statüsü misafirliktir. Yıllardır PKK, burada misafir olarak kaldı. Biz de onları misafir olarak kabul ettik” dedi.

‘Yıllardır PKK, burada misafir olarak kaldı’

Erbil’deki Hıristiyan Beytun-Nehreyn Demokrat Partisi yöneticilerini ziyareti sonrasında basın toplantısı düzenleyen Barzani, terör örgütü IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinden sonra Hıristiyan vatandaşlar ile Yezidilerin “büyük felaketlere” maruz kaldığını söyledi.

Toplantıda Hıristiyan vatandaşların yaşadıkları sorunları da ele aldıklarını aktaran Barzani, “Kürdistan bölgesi olarak bu vatandaşlarımıza daha fazla nasıl yardım edebileceğimizi konuştuk. Bu unsurların yaşadığı sorunları çözme yollarını değerlendirdik. Hıristiyanlar, Kürdistan bölgesinde misafir değil, ev sahibidir. Bunun için üzerimize düşeni yapacağız. Yurt dışına çıkanların evlerine ve topraklarına dönmesi için de elimizden geleni esirgemeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“PKK’nın, Kürdistan Bölgesi’ndeki statüsü misafirliktir”

Barzani, bir gazetecinin, IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani’nin, “Burası Irak toprağı ve PKK buradan ayrılmak zorunda” şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Siyasi partiler, hükümet ve diğer unsurlar olarak önceliğimiz ve çalışma sahamız Irak Kürdistan Bölgesi’dir. Bu coğrafya (Kandil Dağı), Irak Kürdistan Bölgesi’dir. PKK’nın siyasi alanı ise Irak Kürdistan Bölgesi değildir, Türkiye’dir. Onlar da bütün iddialarında Türkiye ile sorun yaşadıklarını ifade ediyor. Yine Türkiye ile müzakere ederek sorunları halletmek istediklerini dile getiriyorlar. Kesin olarak şunu söylemek istiyorum: PKK’nın, Kürdistan Bölgesi’ndeki statüsü misafirliktir. Yıllardır PKK, burada misafir olarak kaldı. Biz de onları misafir olarak kabul ettik. Şüphesiz ki sorunların çözüldüğü bir gün gelecektir. Türkiye ile olan sorunlar çözülünce burada kalanlar da ülkelerine dönecektir. Sorunların Ankara ile diyalog halinde çözülmesini ümit ediyorum. Temennimiz bu yöndedir.”

Al-Monitor internet sitesine röportaj veren Mesrur Barzani, “Kandil’deki PKK varlığına ilişkin ne söylersiniz?” sorusu üzerine, “Burası Irak toprağı ve buradan ayrılmak zorundalar. Türkiye’deki Kürtlerle barış sürecinin başarıya ulaşmasını bu kadar istememizin nedenlerinden biri de bu” ifadelerini kullanmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, “Hıristiyanlar, Kürdistan bölgesinde misafir değil ev sahibidir. Bunun için üzerimize düşeni yapacağız. Yurt dışına çıkanların evlerine ve topraklarına dönmesi için de elimizden geleni esirgemeyeceğiz” dedi. Erbil’deki Hıristiyan Beytun-Nehreyn Demokrat Partisi yöneticilerini ziyareti sonrasında basın toplantısı düzenleyen Barzani, terör örgütü DAEŞ’in Musul’u ele geçirmesinden sonra Hıristiyan vatandaşlar ile Yezidilerin “büyük felaketlere” maruz kaldığını söyledi. Toplantıda Hıristiyan vatandaşların yaşadıkları sorunları da ele aldıklarını aktaran Barzani, “Kürdistan bölgesi olarak bu vatandaşlarımıza daha fazla nasıl yardım edebileceğimizi konuştuk. Bu unsurların yaşadığı sorunları çözme yollarını değerlendirdik. Hıristiyanlar, Kürdistan bölgesinde misafir değil, ev sahibidir. Bunun için üzerimize düşeni yapacağız. Yurt dışına çıkanların evlerine ve topraklarına dönmesi için de elimizden geleni esirgemeyeceğiz” şeklinde konuştu. “PKK’nın, Kürdistan Bölgesi’ndeki statüsü misafirliktir” Barzani, bir gazetecinin, IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani’nin, “Burası Irak toprağı ve PKK buradan ayrılmak zorunda” şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Siyasi partiler, hükümet ve diğer unsurlar olarak önceliğimiz ve çalışma sahamız Irak Kürdistan Bölgesi’dir. Bu coğrafya (Kandil Dağı), Irak Kürdistan Bölgesi’dir. PKK’nın siyasi alanı ise Irak Kürdistan Bölgesi değildir, Türkiye’dir. Onlar da bütün iddialarında Türkiye ile sorun yaşadıklarını ifade ediyor. Yine Türkiye ile müzakere ederek sorunları halletmek istediklerini dile getiriyorlar. Kesin olarak şunu söylemek istiyorum: PKK’nın, Kürdistan Bölgesi’ndeki statüsü misafirliktir. Yıllardır PKK, burada misafir olarak kaldı. Biz de onları misafir olarak kabul ettik. Şüphesiz ki sorunların çözüldüğü bir gün gelecektir. Türkiye ile olan sorunlar çözülünce burada kalanlar da ülkelerine dönecektir. Sorunların Ankara ile diyalog halinde çözülmesini ümit ediyorum. Temennimiz bu yöndedir.” Al-Monitor internet sitesine röportaj veren Mesrur Barzani, “Kandil’deki PKK varlığına ilişkin ne söylersiniz?” sorusu üzerine, “Burası Irak toprağı ve buradan ayrılmak zorundalar. Türkiye’deki Kürtlerle barış sürecinin başarıya ulaşmasını bu kadar istememizin nedenlerinden biri de bu” ifadelerini kullanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X