Nakba (Felaket) Günü nedeniyle protesto gösterisi düzenleyen Filistinlilere İsrail askerleri yine ateş açtı ve bir kişi yaşamını yitirdi.
Gazze’de 60 Filistinlinin öldürülmesinin ardından bölge diken üstünde. Dün ‘Nakba’ Filistinlilerin 70 yıl önceki büyük sürgünün yani ‘büyük felaketin’ yıldönümünde Batı Şeria’da Filistinlililerle İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda bir Filistinli öldü.
Böylece pazartesi gününden bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısı 61’e yükseldi. Batı Şeria’daki gösterilerde de 3 Filistinli yaralandı. Gösteriler hem Beytüllahim hem Ramallah’ta düzenleniyor.
ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması da protestoların büyümesine neden oldu. İsrail şiddeti öyle bir boyuta ulaştı ki gösteriler 2014’teki Gazze Savaşı’ndan bu yana en kanlı gün olarak kayıtlara geçti. 60 Filistinli İsrail güvenlik güçlerinin ateşinde hayatını kaybetti, 2 bin 700 kişi de yaralandı.
ABD BLOKE ETTİ
BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze katliamıyla ilgili bağımsız soruşturma kararı alınmasını ABD engelledi. Kuveyt BMGK’ye İsrail ordusunun Gazze’de onlarca Filistinliyi öldürmesini sert dille kınayan ve bağımsız uluslararası soruşturma talep eden bir tasarı sundu.
Ancak ABD veto tehdidiyle tasarının kabulünü bloke etti. ABD Temsilcisi Nikki Haley, ”İsrail’den daha itidalli davranan bir ülke bu salonda bulunmamaktadır” dedi.
Belçika ise, ölen Filistinlilere ‘terörist’ diyen İsrail Büyükelçisi Simona Frankel’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırıp protesto etti.
‘ENTRİKA ÇEVİRDİ’
ABD’de eski Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı John Brennan, Gazze’deki ölümlerin, ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistinlilerin haklarına ve vatanlarına açıkça saygı göstermemelerinin sonucu olduğunu söyledi. Brennan Trump için ‘Entrika çevirdi’ ifadesini kullandı.
KAN BANYOSUNU DURDURUN
İsrail’in yaptığı katliama dünyadan tepkiler yağarken İsrail gazetesi Haaretz’te de dikkat çeken bir makale yer aldı.
Başyazıda, ‘Ölümcül silahlar kaybedecek hiçbir şeyi olmayan gençleri durduramaz. İsrail’in sınırını koruma hakkıyla ilgili bir tartışma söz konusu değil ama bu, sınırı geçmeye çalışanlara her istediğini yapabileceği anlamına gelmiyor’ ifadeleri kullanıldı.