Yine terör şoku

Barcelona kentinde 14 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı terör olayında yaralılardan birinin Türk olduğu bildirildi. Olayla ilgili iki kişi gözaltına alındı.

Yine terör şoku

Saldırın asıl faili aranırken, kentin güneyindeki Cambrils kasabasında ikinci bir saldırı hazırlığı yaptığı belirlenen  5 kişi   düzenlenen operasyonla öldürüldü. 

İspanya terör saldırısının şokunu atlatmaya çalışıyor ancak bilanço ağır, 14 ölü ve 100’ü aşkın yaralı var. 

Bunlar arasında 24 ülkeni vatandaşı  bulunuyor. Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği’nin verdiği bilgiye göre saldırıda 33 yaşındaki Emre Eroğlu adlı Türk vatandaşı da yaralandığı. 

 

Terörün hedef aldığı Bancelona’da DEAŞ’ın üstlendiği saldırıyla  ilgili geniş çaplı soruşturma yürütülüyor.  Saldırıyla ilgili bir kişi Ripoll kasabasında gözaltına alındı. Böylelikle gözaltına alının kişi sayısı 3’e yükseldi. Ancak bu kişilerin kimliğine dair ayrıntılı bilgi henüz yok. Yayaları ezen minibüsün şoförü saldırının yapıldığı andan bu yana aranıyor. 

BAŞ ŞÜPHELİ MUSA

İspanya polisi Barcelona saldırısının baş şüphelisi olarak 18 yaşındaki Musa Oubakir’i arıyor. Musa’nın ağabeyinin kimliğini çaldığı düşünülüyor. Polis, Barselona’da ikamet eden Musa Oubakir’in, Ripoll’de ikamet eden ağabeyi Driss Oubakir ile çok benzediği için minibüsü onun kimliğiyle kiraladığı ihtimali üzerinde duruyor. 

Polis minibüsün içinde pasaportu bulunan Fas asıllı Driss Oukabir adlı şahsın fotoğrafını yayınlamıştı. Ancak söz konusu şahıs, polise başvurarak pasaportunun çalındığını bildirdi.

SABAHA KARŞI ÇATIŞMA: 5 ÖLÜ 

Bu arada saldırının şoku atlatılamamışken, ikinci saldırı engellendi. Barcelona’nın güneyindeki Cambrils’de saldırı hazırlığında  olduğu belirtilen 5 zanlı öldürüldü, 6’sı sivil 7 kişi de yaralandı. 

Katalan yetkililer, bu saldırıları 8 kişilik bir hücrenin planlamış olabileceği görüşünde. Bu hücrenin gaz tüpleriyle  saldırı planladıkları  da iddialar arasında.

CIA UYARMIŞ

Öte yandan saldırı öncesi Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü’nün  (CIA) İspanyollar yetkililerle temas geçtiği öne sürüldü. İngiltere’de yayımlanan Independent  gazetesine göre,  CIA’nin bir saldırı dlasılığına karşı iki ay önce İspanyol yetkilileri uyardığı  iddia edildi. Ancak bu iddia resmi kaynaklarca henüz doğrulanmadı. 

KAN YERİNE KEDİ

Barcelona’daki terör eyleminin ardından polis saldırının sorumlularını ararken, birçok Twitter kullanıcısı da kedi görüntüleri paylaşarak dayanışma gösterdi.

Çok sayıda Twitter kullanıcısı, Barcelona futbol kulübünün de sloganı olan #FuerzaBarcelona (Barcelona gücü) ve #Barcelona etiketleriyle kedi fotoğrafları ya da videoları paylaşmaya başladı. Kullanıcıların birçoğu, kanlı saldırı görüntülerinin sosyal medyada yayılmasını önlemeye çalışmak için bu yolu seçtiklerini belirtti. 

KAHRAMAN TÜRK

Barcelona’da yaşanan terör saldırısı sırasında Luna De İstanbul adlı Türk restoranın sğınanlar ise mutlak ölümden döndü. Restoran sahibi Ercan Can olayın perde arkasını ve saldırı anında yaşadıklarını anlattı. Can, saldırı anında yaklaşık 15 kişinin kendi restoranına sığındığını bu kişilerle beraber restoranda olduklarını ve beklediklerini söyledi. Can, olay anında dükkanına girerek refleks olarak kapıyı kapattığını söyledi. ‘Kapıyı kapatmasam içeri gireceklerdi, olaya dışarıdan tanık olan kişiler bizim bulunduğumuz yere giremeyen iki teröristin apartmandan içeri girip yukarı çıktığını söyledi’ diye konuştu.

Trump’tan skandal paylaşım

İspanya’nın Barselona kentinde meydana gelen terör saldırısının ardından, ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından yeni bir mesaj yayınladı ve radikal İslamcı terörle mücadele için savaş suçu işleyen General John J. Pershing  ilham almayı teklif etti. 

Trump attığı tweet’te; “ABD’li general Pershing’in teröristleri yakaladığında yaptıklarını öğrenin. 35 yıl boyunca radikal İslamcı terör yoktu” ifadelerini kullandı. 

Pershing’in 1913 yılında Filipinler’deki İslamcı gerillaları, domuz kanına batırılmış mermilerle kurşuna dizerek terörizmi önlediği öne sürülmüştü

AZRAİL PEŞİNDE AMA…

Aylar önce Avrupa turuna çıkan 26 yaşındaki Avustralyalı Julia Monaco adlı kadın, DEAŞ’ın üstlendiği Londra, Paris ve Barcelona saldırılarının tümünde bu kentlerdeydi.

Julia Monaco arka arkaya düzenlenen saldırılara rağmen ülkesine dönmek istemediğini, tatilini sürdüreceğini söyledi.

Melbourne Radyosu’na konuşan Monaco ‘Biraz sarsıldım. Dünün böyle biteceğini düşünmemiştim. Fakat tatilimi sürdüreceğim. Saldırganlar her kimse, onların kazanmasına izin vermeyeceğim’ dedi.

Barcelona kentinde yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenler için kentte anma töreni düzenlendi. Binlerce insanın katıldığı törenlerde insanlar saldırının yaşandığı alana çiçekler bıraktı. Törene İspanya Kralı 6. Felipe de katıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X