Yoksulluk sınırı 4 bin 437 lira

Dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartları her geçen gün ağırlaşıyor.

Yoksulluk sınırı 4 bin 437 lira

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) araştırmasına göre, eylül ayında, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.361.29 lira; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 434.16 lira oldu. 

Dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 17 lira artarken, bu rakam dokuz aylık dönemde ise 129 lira olarak kayıtlara geçti. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre 420 lira oldu.

ENFLASYON TARTIŞMASI

Türk-İş araştırmasında şu ifadelere yer verildi: “Kurban Bayramı ile birlikte, et fiyatı yanı sıra yaş sebze-meyvedeki fiyat artışı, döviz kurundaki artışın gıda fiyatlarına yansıması sonucu mutfak harcaması yukarıya doğru artış eğilimini sürdürmektedir. Dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamalarında ağırlıklı yer kaplayan gıdadaki fiyat artışı ortalama tüketici fiyatlarındaki artışın üzerinde olmaya devam etmektedir. Çalışanların aile bütçesinde önemli ağırlığı bulunan gıda fiyatlarındaki artışın ortalama fiyat artışı üzerinde seyretmesi, genel fiyatlardaki artış ile yaşanan enflasyon arasındaki makasın açılmasına neden olmaktadır. Bu durum gerçekleşen resmi enflasyon oranın tartışılmasına da yol açan bir unsur olmaktadır.”

BONFİLE GÜNLÜK ASGARİ ÜCRETİN İKİ KATI

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Eylül 2015 itibariyle yaşanan değişimler şu ifadelerle özetlendi: “Süt, yoğurt, peynir grubunda; fiyatlar pek değişmedi. Ancak her fiyat artışı öncesi uygulanan ‘indirimli etiket’ özellikle süt ve peynir ürünlerinde dikkati çekti. Kurban Bayramı ile birlikte etin kilogram fiyatı kıyma ve kuşbaşında yaklaşık 2 lira arttı. 

Hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin kilogramı 79 TL ile günlük asgari ücretin iki katından fazla oldu. Sakatat fiyatı şimdilik yine aynı kaldı. Tavuk fiyatı da değişmedi. Et fiyatlarındaki artış, mevsimin başlamasıyla tezgahlarda yer bulan balık fiyatlarıyla biraz dengelendi. Yumurta fiyatı ise yine arttı. Bakliyat ürünlerinin fiyatı kısmen yeni sezon ve biraz döviz kurundaki artışın yansıması nedeniyle yükseldi. Yaş sebze-meyve fiyatları da ortalamada arttı.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X