Yoksulluk sınırı 7 bin 229 lira

Mutfak masrafı için yapılması gereken harcama son 1 yılda 211 lira arttı. Aralıkta 2 bin 162 lira olan açlık sınırı ocakta 2 bin 219 liraya yükseldi.

Yoksulluk sınırı 7 bin 229 lira

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 4 kişilik ailenin açlık sınırını 2 bin 219 lira, yoksulluk sınırını 7 bin 229 lira olarak hesapladı.
Konfederasyonun her ay düzenli olarak yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın ocak ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 219 lira oldu. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 7 bin 229 lira olarak kaydedildi. Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 2 bin 698 lira olarak hesaplandı. Bir önceki ayın açlık sınırı 2 bin 162 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 44 lira olarak kayıtlara geçmişti.

SATIN ALMA GÜCÜ AŞINDI

TÜRK-İŞ’in konuyla açıklamasında şu değerlendirmeler yapıldı: ‘’Dört kişilik bir ailenin aylık harcama tutarı son bir yılda 687 lira artış göstermiştir. Ücret gelirleri yıllık olarak bu tutarda artmayan çalışanların satın alma gücü yaşanan enflasyon karşısında aşınmıştır. Sadece mutfak masrafı için yapılması gereken harcama tutarı son bir yılda 211 lira artmıştır. TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan gıda endeksi ile TÜİK tarafından hesaplanan tüketici fiyatları endeksinin altında yer alan gıda fiyatları endeksindeki 12 aylık değişim incelendiğinde, birbirine paralel bir gelişim gösterdiği dikkat çekmektedir.”

GIDA HARCAMASI % 2,62 ARTTI

Gıda enflasyonunda bir yıllık artış oranı yüzde 10,49 oldu. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı önceki aya göre 2,62 oranında arttı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 15,93 olarak hesaplandı. 2018-2019 döneminde yüzde 25-35 bandında seyreden fiyat artışlarının son aylarda gerilediği ve 2020 yılının ilk ayında yüzde 10 bandına yerleştiği görüldü.

MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ DEĞİŞİM

-Süt, yoğurt, peynir grubunda; yıl sonu fiyat ayarlamaları sonrası ocakta önemli bir fiyat değişikliği görülmedi.

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; dana kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı arttı, tavuğun fiyatı değişmedi. Balık fiyatındaki artış bu ay da devam etti. En fazla tüketilen hamsi ve istavritin kilogram fiyatı 30 liraya kadar çıktı. Yumurtanın fiyatı ocakta arttı. Bakliyat ürünlerinin, nohut hariç, tümünün fiyatı yükseldi.

-Meyve-sebze ortalama fiyatı bu ay yüzde 7,51 oranında arttı. Yaş sebze-meyvenin geçen ay 5,46 lira olan ortalama kilogram fiyatı bu ay 5,87 lira olarak hesaplandı. Sebzenin ortalama kilogram fiyatı ise 6,19 liraya ulaştı.

-Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Ekmek fiyatı önce yüzde 20 artırıldı ve sonrası bu artış geriye alındı.

-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay değişmedi. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı ortalamada, az da olsa artarken çay ve ıhlamur fiyatı ile baharat fiyatları aynı kaldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X