Yokuşlar olsa da 2017’den umutluyuz

”Düzde değiliz, tırmanmamız gereken yokuşlar, aşmamız lazım gelen engeller var ama ümitliyiz” diyen MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Gürses, 2017’nin 2016 yılından daha iyi olmasını beklediklerini kaydetti.

Yokuşlar olsa da 2017’den umutluyuz

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, 2017 yılından umutlu olduklarını söyledi.

Gürses, beraberindeki heyet ile birlikte dün Olay Medya’yı ziyaret etti. Buradaki konuşmasında 2016’nın zor bir yıl olduğunu, ancak yine de kayıp yılı olarak görülemeyeceğini ifade eden Gürses, 15 Temmuz darbe girişimine rağmen Türkiye’de kapanan fabrikalar olmadığını vurguladı. Gürses, ihracatta, üretimde ve istihdamda bir miktar gerileme olsa da çok büyük bir olumsuz tabloyla karşı karşıya kalınmadığını anlattı. Siyasi istikrarın ekonomik istikrarı da beraberinde getirdiğini vurgulayan Gürses şöyle devam etti: ”Geçmişte yaşadıklarımıza baktığımızda 2106’da çok daha büyük sıkıntılar yaşayabilirdik. Ama milletimiz 15 Temmuz gecesi bu teşebbüsü durdurmakla karşı karşıyayken 16 Temmuz sabahı bütün fabrikalar çalışıyordu. Bütün arkadaşlarımız iş yerlerindeydi. Her türlü faaliyetler devam etti. MÜSİAD olarak şunu söyledik; darbeye karşı direnmeye devam ama ekonominin çarklarının durmaması noktasında da üretime aralıksız devam. Şunu da inkar etmemek lazım kârlılığımız düştü, üretirken de satarken de birtakım sıkıntılarımız çok büyük oldu. Çünkü etrafımızdaki sıkıntılar bize de intikal etti.”

MİLLET OLARAK GAYRET ETMELİYİZ

Rusya ile uçak krizinden sonra büyük sıkıntı çektiklerini dile getiren Gürses, yine de yok olmadıklarının altını çizdi. Avrupa Birliği (AB) ve Rusya’ya gerileyen ihracatların alternatif pazarlar sayesinde toparlandığını anlatan Gürses, ”Gelinen noktada Rusya ile işlerin düzeltilmesinden sonra ekonomimize katkılar olmakta. Ama tamamen düzde miyiz? Değil. Tırmanmamız gereken yokuşlar, aşmamız lazım gelen engeller var. Bu milletin topyekün birliği, beraberliği, ülkenin bölünmemesi, terörün yenilmesi, etrafımızdaki komşularımızın istikrara kavuşması noktasında bir fikrin etrafında toplanmış olması bize ümit vermekte. 2017’de 2016’ya nazaran belki de zorluklar olacaktır ama daha ümitliyiz. 2017, 2016’dan daha güzel olacaktır diye beklentimiz yüksek. Çünkü gidişat o istikamette ama tabi millet olarak gayret etmeliyiz” diye konuştu.

TASARRUFLAR VE DESTEKLER ÖNEMLİ

Hükümetin Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Gürses, tasarrufun, teşviklerin ve desteklerin çok önemli olduğunu kaydetti. Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (Ur-Ge) faaliyetlerine dikkat çeken Gürses, bu noktada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) gayretlerinin inkâr edilemeyeceğini söyledi.

YABANCI ÖĞRENCİLERE STAJ İMKÂNI

Mustafa Gürses, MÜSİAD Bursa olarak sosyal tarafları da olduğuna dikkat çekti. Hem Uludağ Üniversitesi’ndeki hem de Bursa Teknik Üniversitesi’ndeki öğrencilere staj imkânı sunduklarını dile getiren Gürses, ayrıca Yurt Dışı Akraba Toplulukları kapsamında üniversitelerde okuyan yabancı öğrencilerin de bu stajlardan faydalandığına işaret etti. Gürses şu bilgileri verdi: ”Bu öğrenciler kendi ülkelerine gittiğinde Türkiye’nin fahri konsolosu gibi çalışabilirler. O yüzden bizi iyi tanımaları lazım. Bu çocukların stajlarını ve değişik iş tecrübelerini kendi iş yerlerimizde yapılması için gayretlerimiz var. Öte yandan genel merkezin sosyal politika anlamında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzaladığı bir protokol var. Bursa’da da 5 tane engelli okulu var. Bu çocukların bir kısmı son sınıfa geldiğinde staj yapabilecek. Bir kısmı özürlülük derecesine göre çalışabilecek durumda. Bunlara iş yerlerimizde staj yaptırdık.”

İFLAS EDEN İŞADAMINA DESTEK

MÜSİAD olarak, Karz-ı Hasen Derneği’ni kurduklarını açıklayan Gürses şunları kaydetti: ”İflas eden zor duruma düşen iş adamlarımız oluyor. Bu her zaman da olabilecek bir şey. Hele de böyle bir sıkıntılı dönem içerisinde. Geçmişte dedik ki, eğer bir arkadaşımız böyle bir duruma düşmüşse bunun asgari neye ihtiyacı var? Belki evini de arabasını da sattı borcunu ödeyemedi ama adam haysiyetli, şerefli, onurlu adam. Biz kimse görmeden bilmeden bu arkadaşın kirası, mutfak masrafı ve normal hayatını devam ettirecek şey ne ise kendi aramızda pay ettik. 1 yıl, 18 ay ne ise süre tekrar derlenip torparlanabilmesi kendine gelebilmesi için böyle destekler yaptık. Fakat bunu kurumsal hale getirmenin yolunu bulmamız lazımdı. Geçmişte Karz-ı Hasen diye bir mesele var. ‘Güzel borç’ anlamına geliyor. Biz bunu dernekleştirdik. Genel kurulunu da yaptık geçtiğimiz günlerde ve bir dernek kurduk. MÜSİAD’ın içinde ama organizasyon yapısı itibariyle MÜSİAD’ın dışında. Ben de yönetimde yer aldım. Yardımlarda öncelik üyelere olacak ama genel anlamda başka dernek ve vakıflar da var.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X