YPG’den vazgeçti

ABD’nin eski Başkanı Obama’nın PYD/PKK’ya Rakka’yı DEAŞ’tan geri almak üzere silah verilmesini de içeren planı Trump’ın rafa kaldırdı.

YPG’den vazgeçti

Washington yönetimi, terör örgütü DEAŞ’ın merkezi Rakka’nın kurtarılması için Obama ekibi tarafından hazırlanan planı yetersiz ve başarısız olacağı gerekçesiyle uygulamaktan vazgeçti. Söz konusu plan, PKK’nın Suriye kolu Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) askeri yardım içeriyordu.

Obama yönetimi Beyaz Saray’daki son aylarını Rakka’nın DEAŞ’tan geri alınması için bir plan hazırlayarak geçirdi. Ancak bu plan Trump ekibi tarafından tutarsız ve eksik bulunarak rafa kaldırıldı. Washington Post gazetesinin iddiasına göre, Obama’nın kurmaylarının 7 ayda hazırladığı plan Rakka operasyonu için YPG’ye silah verilmesini içeriyor.

EKİP İKİYE BÖLÜNDÜ

Plan Obama’nın ulusal güvenlik ekibini ikiye böldü. Bazı kurmayların YPG’ye desteğinin Türkiye – ABD ilişkilerine zarar vermesinden ciddi endişe duyduğu belirtildi. Ancak Türkiye’nin  Rakka operasyonuna askeri destek  sağlayıp sağlamayacağı konusunda Obama yönetimi içerisinde şüphelerin artması üzerine  harekete geçtiği aktarıldı. ABD’nin Genelkurmay Başkanı Joseph Danfort ve eski  Savunma Bakanı Ashton Carter’nı YPG’nin içinde yer aldığı koalisyona  tanksavar silahlar. Zırhlı araçlar  ve mayın temizleme araçları verilmesi  konusunda Obama’ya yazılı talepte bulunduğu belirtildi.

BAŞARISIZLIĞI KESİN 

Ancak Başkanlık süresi dolduğu için Barack Obama kararı yeni başkan Donald Turmp’a bıraktı. Ardından plan Trump’ın ekibine sunuldu. Ancak ekip, Obama’nın  planını oldukça ‘marjinal, riskten kaçınan’ bir  plan olarak değerlendirdi ve başarısız olmasının neredeyse kesin olduğu sonucuna vardı. Trump’ın ekibine göre plan YPG’lilerin eğitimi konusunda kaç ABD askerinin gerektiği ve eğitimin nerede yapılacağı belirtmiyordu. 

‘B PLANI’ YOK

İkincisi Türkiye’nin tepkisinin nasıl yatıştırılacağı konusunda önlemler yoktu. Ayrıca Rusya ile koordinasyon konusu pas geçilmişti. Washington Post gazetesine konuşan Trump yönetiminden bir yetkili, plan için, ‘Bizi en çok kaygılandıran noktaysa bir ‘B Planı’nın olmamasıydı’ dedi. 

ESAD İLE İŞBİRLİĞİ

Trump göreve gelir gelmez ekibine DEAŞ’a karşı yeni bir plan hazırlaması için emir verdi. Bu planda nelerin yer alacağı henüz bilinmiyor. Ancak  Washington Post, Rakka konusunda Rusya ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile işbirliği seçeneği dahi gündeme gelebileceğine dikkat çekti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X