Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında iki ayrı YSK kararı yayımlandı. İlk kararda seçimin 14 Mayıs’ta yapılacağı yer alırken, ikinci kararda seçimlerde aday olmak isteyen devlet görevlilerinin de 16 Mart saat 17.00’ye kadar istifa dilekçelerini vermeleri gerektiği belirtildi. Karara göre istifa etmesi gereken kamu görevlileri şunlar:
1- Milletvekili adayı olmak isteyen;
a) Hakimler ve savcılar,
b) Yüksek yargı organları mensupları,
c) Yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları,
ç) Yükseköğretim Kurulu üyeleri,
d) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri,
e) Kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri,
f) Belediye başkanları,
g) Subaylar ile astsubaylar,
ğ) Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri,
h) Belediye meclisi üyeleri,
I) İl genel meclisi üyeleri,
i) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların en geç 16 Mart 2023 Perşembe günü saat 17.00’ye kadar 2839 sayılı Kanun’un 18’inci maddesi uyarınca görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğine,
2- Kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların en geç 16 Mart 2023 Perşembe gününden geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten dilekçelerini en geç 16 Mart 2023 Perşembe günü saat 17.00’ye kadar vermeleri gerektiğine,
3- Karar örneğinin:
a) Resmi Gazete’de yayımlanmasına,
b) Karar özetinin duyuru halinde Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda ilanına,
c) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuzun www.ysk.gov.tr internet adresinde yayınlanmasına oy birliği ile karar verildi.
YSK Başkanı’ndan seçim tarihine ilişkin açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Haziran 2023’te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzalamasının ardından söz konusu karar, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Kararı’nda “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 116’ncı maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verilmiştir.” ifadesine yer verildi.
Öte yandan, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
“Bugün Cumhurbaşkanımızın seçimlerin yenilenmesi kararı üzerine Yüksek Seçim Kurulumuz yapmış olduğu toplantıda 14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekilli Genel Seçimlerinin yapılma tarihi olarak belirlemiştir. Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde de seçim tarihi olarak 28 Mayıs 2023 tarihi belirlenmiştir. Kamu görevlilerin adaylıkları için istifa süreci bugün başladı. 16 Mart Perşembe saat 17.00’de sona erecektir.”
HEM CUMHURBAŞKANI HEM DE MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK
14 Mayıs’ta sandığa giden seçmen hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçecek. Olası takvime göre, YSK, 21 Mart’tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alacak. Nisan’ın ilk haftası Cumhurbaşkanı aday listelerinin YSK tarafından kesinleştirilmesi bekleniyor.
SEÇİME İTTİFAK İLE GİRECEK PARTİLER YSK’YA PROTOKOLLERİNİ TESLİM EDECEK
Seçime ittifak ile girecek partiler, YSK’ya ittifak protokollerini teslim edecek. 8 Nisan’da ise milletvekili aday listelerinin YSK’ya verilmesi öngörülüyor. Milletvekili aday adayı olmak isteyen memurların da seçim kararıyla 7 gün içinde istifa etmesi gerekiyor. Seçmen listelerinin askıya çıkarılmasının ardından itirazlar incelenecek. Nisan ayının ortasında da Resmi Gazete’de aday listelerinin yayımlanmasıyla propaganda dönemi başlayacak.
DEPREMZEDELER NASIL OY KULLANACAK?
Deprem dolayısıyla farklı şehirlere gitmek zorunda kalanlar için de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenleme yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışı seçmenle ilgili de Dışişleri Bakanlığı’nın görüşünü alacak. Hangi ülkelerde kaç sandık kurulacağı ve oy verme günleri belirlenecek. Bazı temsilciliklerde oy verme günü 3 gün bazı temsilciliklerde 1 haftayı bulabilecek.