Yüksek gerilim

ABD Başkanı Trump’ın, Kongre’ye yazdığı mektupta gerektiği takdirde Suriye’ye yine saldıracaklarını belirtmesine Rusya ve İran’dan ‘Karşılık veririz’ yanıtı geldi.

Yüksek gerilim

Amerikan başkanı dün daha önce uyardığı Kuzey Kore’ye de gözdağı için bölgeye  savaş gemilerini gönderdi. Şimdi gözler Pyonyang’ın en büyük hamisi olan Çin’in nasıl bir adım atacağı.

Irkçılığa varan ayrımcı söylemleriyle gündemden düşmeyen ABD Başkanı Donald Trump’ın  Suriye’nin El Şayrat hava üssünü hedef alması ve ardından ‘Gerektiğinde yine saldırırız’ açıklaması Rusya ve İran’ın sert tepkisine neden oldu. 

Trump, El Şayrat hava üssüne düzenlenen saldırıyı savunduğu mektubunda,  saldırının Suriye ordusunun kimyasal silah kullanması olasılığının düşürülmesi ve Suriye yönetimine bu tip silahları tekrar kullanmaması için bir uyarı gönderme amacı taşıdığını kaydetti. 

RUSYA VE İRAN: KARŞILIK VERİRİZ

Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın kamuoyuna yansıyan mektubundaki ifadelere İran ve Rusya sert tepki gösterdi. 

Moskova ve Tahran’dan yapılan ortak açıklamada, ABD’nin Suriye’ye saldırısının “kırmızı çizgileri” geçtiği belirtilerek, ‘Bundan sonra her türlü saldırıya karşılık vereceğiz. Suriye’deki ABD saldırganlığı, halkın ve devletin egemenliğine karşı yapılmış bir saldırının da ötesine geçti’ denildi. Ortak açıklamada, ‘Suriye dünya adına altı yıldır uluslararası terörizme karşı mücadele etmektedir’ diye belirtilirken, ‘terörün ve saldırganlığın destekçisinin kendisini ‘insanlığın savunucusu’ olarak göstermeye hakkı yoktur’ ifadeleri yer aldı. Açıklamada, ABD’nin ‘kırmızı çizgileri ihlal etmesine ve saldırılarına güçlü cevap verileceği’ de vurgulandı. 

KİM’E GÖZDAĞI

Öte yandan Kuzey Kore’nin füze denemesinin ardından, ABD bölgedeki varlığını artırma kararı aldı. Başkan Trump’ın emriyle ABD Deniz Kuvvetlerine ait savaş gemileri Kore sularına gönderildi. ABD Pasifik Komutanlığı sözcüsü Binbaşı Dave Benham, ‘Carl Vinson Görev Grubu’na teyakkuz ve varlık göstermek için tedbir olarak Batı Pasifik’e gönderilme emri” verildiği açıkladı. Benham Kuzey Kore’nin ‘düşüncesiz, sorumsuz ve istikrarsızlığa yol açan” füze ve nükleer programı nedeniyle bölgedeki en büyük tehdit olduğunu ifade etti. 

GÖZLER PEKİN’DE

Trump’ın Kuzey Kore hamlesiyle ilgili olarak  gözler Çin’e çevrildi. Çünkü  Pekin, tarihsel olarak Kuzey Kore’nin müttefiki. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda gerginleşti. Kuzey Kore’nin nükleer füze denemeleri de bu gerginlikte önemli rol oynadı. Çin, Şubat ayında Kuzey Kore’den kömür ithalatını yıl sonuna kadar durdurduğunu açıkladı. Bu Kuzey Kore’nin en büyük gelir kaynaklarından biri. Uzmanlar Çin’in, Kuzey Kore yönetiminin devrilmesinin iki Kore’nin birleşmesine yol açacağı ve Amerikan askeri üslerinin sınırına iyice yaklaşabileceği kaygısıyla Pyonyang’a destek verdiğini hatırlatıyor. Amerikan başkanı bir hafta önce yaptığı açıklamada ülkesinin Kuzey Kore kaynaklı nükleer tehdit ile ilgili sorunu Çin’in yardım olsun ya da olmasın ‘çözeceğini’ söylemişti. 

Londra-Moskova atışması

Surye’deki son saldırıyla ilgili İngiliz Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın daha önce ertelediği Rusya ziyaretini Suriye’deki gelişmeleri gerekçe göstererek tamamen iptal etmesine, Moskova’dan alaylı bir yanıt geldi. 

Rusya Dışişleri’nden yapılan yazılı açıklamada  ‘Johnson’ın Moskova ziyaretinin iptal edilmesi, sorunlar konusunda kendi fikri olmayan, uluslararası meseleler üzerinde etkisi olmayan ve stratejik partnerlerinin gölgesinde kalan İngilizler ile konuşmanın değeri olmadığı yönündeki şüpheleri bir kez daha doğruluyor. Londra’yla diyaloğun, bize, onlara gerekli olduğundan daha fazla gerekli olduğunu düşünmüyoruz.’ ifadeleri kullanıldı

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X