Yüksek teknoloji yatırımlarında tek adres TEKNOSAB

Türkiye’nin yüksek teknoloji ve Ar-Ge konusunda çok ciddi eksiklerinin olduğunu ifade eden BTSO Başkanı Burkay, TEKNOSAB’ın bu konuda tarihi bir rol üstleneceğini kaydetti.

Yüksek teknoloji yatırımlarında tek adres TEKNOSAB

ASLIHAN AYDIN

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’ye gelmeyi düşünen yüksek teknoloji firmalarının alternatifsiz tek adresinin TEKNOSAB olduğunu söyledi.

Burkay, önceki akşam Oda’nın Altıparmak’taki Hizmet Binası’nda düzenlenen iftar programında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında ekonomik ve siyasi istikrarın siyam ikizi olduğunu belirten Burkay, aksi takdirde ülkenin hedeflerini yakalamasının mümkün olmadığını ifade etti. İlk çeyrekteki yüzde 5’lik büyüme rakamının kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Burkay, Türkiye’de yatırımların arttığı bir döneme geçileceğine inandığını söyledi. Burkay, ”Aslında bizim beklediğimiz 2002-2008 dönemindeki o altın çağ. 2008 kriziyle durağan döneme girdik. Öyle umut ediyorum ki 2017’nin 2. yarısıyla birlikte özellikle AB’deki siyasi ortamın daha stabil olması, oradaki seçimlerin neticelenmesi ve Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin düzelme moduna girmesi, Türkiye’nin büyümesine çok ciddi katkı koyacaktır. Bunun sinyallerini bugünden almaktayız” dedi.

AR-GE’DE CİDDİ EKSİKLİKLER VAR

Türkiye’nin yüksek teknoloji ve Ar-Ge konusunda çok ciddi eksikleri olduğunu dile getiren Burkay, şöyle devam etti: ”Ancak üretim havzası olarak alternatifi olmayan bir ülkeyiz. Yeni dönemde siyasi istikrarla dış ilişkileri de toparlayıp özellikle yüksek teknoloji yatırımları ülkemize çekmeyi başarmalıyız. Bu konuda Teknoloji Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB), tarihi bir rol üstlenecek. Ramazan Bayramı sonrası temeli atılacak. TEKNOSAB’da özellikle yüksek teknolojili sektörlerde uluslararası teknoloji şirketlerini bölgeye getirebildiğimiz takdirde, Türkiye’ye gelmeyi düşünen ve yüksek teknoloji üreten her grubun alternatifsiz tek adresi orası. O açıdan bu dönemde Bursa’nın rolünün çok daha farklı olacağına inanıyorum. Gelen yatırımların büyük çoğunluğu ihracata dayalı üretim yapacak teknoloji şirketleri olacağı için bu yatırımlar hem Bursa hem de Türkiye’nin ihracatına çok ciddi katkı koyacaktır.”

HEDEF 100 BİN İSTİHDAM

BTSO olarak 4 noktada istihdam ofisi açtıklarını hatırlatan Burkay, istihdam seferberliği kapsamında 80 bin kişilik söz verdiklerini ve 5 ayda 50 bin kişiye ulaştıklarını vurguladı. Sene sonu 100 bin istihdama ulaşmayı beklediklerine işaret eden Başkan Burkay, endüstrideki nitelikli eleman ihtiyacı karşılamak için BUTGEM’deki eğitimlere ağırlık verdiklerini anlattı. İbrahim Burkay, Bursa’nın ulaşım açısından Marmara Bölgesi’nin en iyi konumunda olduğuna dikkat çekerek, ”Sabiha Gökçen’den uçağınız varsa 45 dakikada orada olabiliyorsunuz. Artık Sabiha Gökçen Bursa’nın havaalanı oldu. Yurtdışından gelenleri oradan alabiliyorsunuz” diye konuştu.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN 4 YILDIR ÇALIŞIYORUZ

Bir gazetecinin yerli otomobil ile ilgili sorusu üzerine Burkay, ”Yerli otomobil, biraz magazin haline geldi. Biz de o magazinin içine girmek istemiyoruz. Her bölge, il, ilçe, ‘Yerli otomobil bizde olmalı’ diyor. Bu konuda biz 4 yıldır çalışıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında şu anda bir girişim grubu oluşturulmaya çalışılıyor. Parayı veren, nerede yapacağına da karar verir. Yatırımcı grubunun en önemli kriterleri belli. Tedarik zincirini nasıl sağlayacak, yan sanayi nasıl oluşturacak? Tabii ki burada 1’inci merkez Marmara, Bursa, İzmit, Adapazarı’dır. Otomotiv’in en çok kümelendiği yerler. Biz, tabii ki ‘Bursa’ diyoruz” dedi. Burkay, Bursa özelinde hem TOBB’a hem de ilgili bakanlıklara rapor sunduklarının altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X