AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından düzenlenen ‘TR41 Bölgesi Sanayide Yenilik ve Rekabetçilik Şurası’ dün Hilton Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan BEBKA Genel Sekretei İsmail Gerim, bölge genelinde sektörel dönüşüme, uzmanlaşmaya ve sektörler arası entegrasyona yönelik teşvik ve destek mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin benzer ihtiyaçları giderme noktasında ‘akıllı uzmanlaşma’ kavramını ve bu kavram üzerine stratejileri geliştirdiğini kaydeden Gerim, ‘’Akıllı uzmanlaşma bölgesel ekonomilerin kendi kaynaklarını en iyi ve etkin şekilde değerlendirebilmeleri, var olan rekabet düzeylerini daha üst seviyelere çıkarmaları, sahip oldukları kaynakların değerlendirilmesi ile farlı alanlarda da rekabetçi bir yapıya kavuşabilmeleri demektir. Aynı zamanda yeni nesil sanayi stratejisi olarak da nitelendirilmektedir” dedi.
STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIYOR
AB’de farklı bölgelerde 120’nin üzerinde bölgesel akıllı uzmanlaşma stratejisi hazırlandığını dile getiren Gerim, ‘’Avrupa, yapısal ve yatırım fonları, ulusal ve bölgesel fonlar altında şu ana kadar 67 milyar Euro akıllı uzmanlaşma stratejilerini desteklemek üzere ayrılmıştır.
Bu çalışmalar sonunda AB’de 2020 yılına kadar pazara 15 bin yeni ürün, 140 bin yeni start-up ve 350 bin yeni iş imkanı oluşturulması hedeflenmiştir” diye konuştu. Gerim, BEBKA olarak ‘Bölgesel Yenilik ve Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Belgesi’ hazırlıklarını kasım ayında başlattıklarını vurguladı.
REKABETE ŞEHİRLER YÖN VERİYOR
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, son yıllarda dünya ekonomisinde ülkelerin değil bölgelerin ve şehirlerin rekabet içinde olduğunu kaydetti. Her bölgenin ve her coğrafyanın zenginlik merkezleri bulunduğuna işaret eden Burkay, kalkınma ajansları ve bölgesel yapılanma ile stratejilerin son günlerde dünya ekonomisine ciddi anlamda yön verdiğinin altını çizdi. Ar-ge ve inovasyonun önemine dikkat çeken Burkay, ‘’Standartlara uyan değil, standartları belirleyen bir Bursa için bilginin üretime dönüştüğü ve ekonomik katma değer oluşturduğu bir modele ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.
YÜKSEK TEKNOLOJİYE AĞIRLIK VERMELİYİZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, OECD’nin verilerine göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşayacağını ifade ederek, ‘’Akıllı uzmanlaşma veya akıllı şehir kavramı şehirlerin bunu başarmasına yardımcı olabilir. Özellikle internet altyapı teknolojilerinin yaygınlaşması, veri alışveriş hızlarının artmasıyla nesnelerin interneti akıllı şehirlerin yapı taşları olacak” şeklinde konuştu.
Vali Yakup Canbolat ise şunları kaydetti: ‘’Ülkemizde 2018 yılında imalat sanayi ihracatı içindeki orta düşük ve düşük teknoloji ürünlerin payı yüzde 62,2 iken yüksek teknolojili ürün ihracatı payı yüzde 3,5 olarak gerçekleşmiştir. TR41 Bölgesinde bu oranlar 2018 yılı için orta düşük ve düşük teknolojide yüzde 38,5, yüksek teknolojide ise yüzde 3,9 olarak göze çarpmaktadır.
OECD ülkeleri ortalamasına bakıldığında, özellikle yüksek teknoloji ihracatının yüzde 18 dolaylarında olduğu görülmektedir. Bu rakamlar, ülkemizde özellikle stratejik sektörlerde yüksek teknoloji üretiminde çağın gerektirdiği üretim altyapısı ve uygulamalara daha çok ağırlık vermemiz gerektiğini ortaya koyuyor.”