Yüksekokuldan solucan gübresi

Yüksekokulu’nda yetiştirilen solucanlardan elde edilen gübreler, ucuz, kaliteli ve sağlıklı ürünler yetiştirmek amacıyla kullanılacak.

Yüksekokuldan solucan gübresi

GÜRHAN ADANA

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokul Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, Seracılık Uygulama Alanı’nda 3 yıl önce solucanları çoğaltmaya başladıklarını ve bir süre önce gübre üretimine geçtiklerini bildirdi.

 

Kırmızı Kaliforniya solucanlarını hayvan gübresi ve organik atıklarla besleyerek büyüttüklerini ve onlardan gübre elde ettiklerini anlatan Erdoğan, 500 civarında solucanla başladıkları projede bugün 100 bin solucana ulaştıklarını söyledi. Günde 50 kilo gübre elde edecek düzeye ulaştığını ifade eden Erdoğan, “Solucanların sayısı gelecek yıl sonunda 1 milyona ulaşacak. 1 milyon solucandan ise 15 ton gübre elde edeceğiz. Solucanları 2’şer metrekarelik bölümlerde yetiştiriyoruz. Toprak kullanmıyoruz. Sadece inek gübresi koyuyoruz ve organik atıklar yani sebze meyve atıkları, kuru ağaç yaprakları, yağsız ve tuzsuz yemek artıkları, çay posası gibi yiyecekler veriyoruz. Solucanlar, inek gübresini ve bu yiyecek atıklarını yiyerek besleniyorlar. Onlardan bu şekilde gübre elde ediyoruz” dedi.

DESTEĞE HAZIRIZ

Solucan gübresinin kirlenen ve yorulan toprağı ıslah ettiğini ifade eden Erdoğan, çiftçilerin de bu imkandan yararlanmaları için Ziraat Odası ile görüşmeler yaptıklarını vurguladı. Oda’ya bu konuda gerekli tüm desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Erdoğan, “Solucan gübresi tarımsal üretimde, meyvecilik ve seracılıkta kullanılabilir. Ziraat Odası, bu yöntemle elde ettiği solucan gübrelerini çiftçiye uygun fiyatla satabilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X