Yumurta ve tavuk zamlandı

Kur artışları ve bölge ülkelerdeki kuş gribi vakaları tavuk ve yumurta fiyatlarını zıplattı. Dar gelirlinin protein kaynağı yumurta üç haftada yüzde 50 zamlanırken, tavuk fiyatları ise son bir haftada yüzde 9-10 arttı.

Yumurta ve tavuk zamlandı

ASLIHAN AYDIN

Tavuk ve yumurta fiyatları arttı. Sektör temsilcileri, Avrupa, İran, Ukrayna gibi ülkelerde görülen kuş gribi vakaları ile döviz kurlarındaki yükselişin zamları beraberinde getirdiğini söyledi.

Hastavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, uzun dönemdir yumurta ve tavuk eti fiyatlarının maliyetinin altına satıldığını ileri sürdü. Son 1,5-2 aydır dünyada tavuk hastalıklarının ortaya çıktığını; İran’da, Ukrayna’da ve Avrupa Birliğine (AB) bağlı bir çok ülkede kuş gribi vakalarının görüldüğünü dile getiren Aydemir, ”Bu gelişmeler Türkiye’nin söz konusu bölgelerde daha iyi bir pazar elde etmesini sağladı ve yurt dışı piyasalarında fiyat artışı oldu” dedi. Yurt içi piyasalarında ise tavuk fiyatlarının olması gereken seviyeye geldiğini savunan Aydemir, spekülatif bir durumun söz konusu olmadığını öne kaydetti.

KUR MALİYETİ ARTIRDI

Sektörün öncelikli amacının iç pazarın ihtiyacını karşılamak olduğunu dile getiren Aydemir, “Türkiye’de tavukçuluk sektöründeki arz fazlaydı. Örneğin, 120 birim arzımız varsa, 20 birim talep fazlalığı vardı ve bu baskı unsuru yaratıyordu. Bu fazlalılığı yurt dışı pazarına arz etme şansı doğdu” ifadelerini kullandı. Aydemir, giderlerin önemli bir kısmının döviz ile karşılandığına dikkat çekerek, dövizdeki yükselişin de maliyetlerin artmasına neden olduğunu vurguladı. Aydemir, son dönemde bütün pilicin kilosunun 4,70 liradan 5 liraya yükseldiğini kaydetti.

TEMEL NEDEN YEM FİYATLARI

Bupiliç Genel Müdürü Onur Özkul, tavuk fiyatlarındaki artışın hammaddeden kaynaklandığını söyledi. Yem fiyatlarının dünya pazarında arttığına işaret eden Özkul, “Burada dolar kuru büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü yem hammaddelerinin bazıları Türkiye’de yetişmediği için bunu yurt dışından ithal ediyoruz, ödemeleri dolar ile yapılıyor. Artışın temel sebebi budur” dedi. 

Piyasada tavuğun uzun süredir düşük fiyata satıldığının altını çizen Özkul, rakamların şu an olması gereken seviyeye geldiğini vurguladı. İhracatta afaki bir artış olmadığını kaydeden Özkul, “Bir hareketlenme var. Ancak patlama yaşanmadı. İhracatta bu artış olmasa dahi, kurdaki artışın bizim sektörümüzü etkilememesi söz konusu olamaz” diye konuştu. Özkul, tavuk fiyatlarının bir ay içinde yüzde 8-9 arttığını da sözlerine ekledi.

 

YUMURTA YÜZDE 50 ZAMLANDI

Matlı Yem AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, kuş gribi vakalarının yaşandığı ülkelere alternatif olarak sadece Türkiye’nin olduğunu belirterek, ”Yumurtanın fiyat artışında temel sebep bu. İran ciddi bir yumurta üreticisiydi. Fakat şu an İran da yumurta istiyor. Kendileri yumurta satarken, yumurta alır duruma düştü. Lojistik avantaj nedeniyle Irak, İran gibi ülkelerin hepsi Türkiye’den talepte bulundu” bilgisini verdi. 

Yurtdışına haftada 200 TIR gönderirken, bu sayının 300 TIR’a çıktığını vurgulayan Matlı şöyle devam etti:

“Yurt dışına giden yumurtanın 360 adedi 17 dolardan 30-32 dolara yükseldi. Yurt dışındaki bu talep, iç piyasadaki yumurta fiyatlarını artırdı. Serbest pazarda 3 haftada yüzde 50 civarında yükseldi. Ancak ucuzken zararına 6-7 ay çok mal sattık.”

21 KURUŞTAN 33 KURUŞA

Karakaşlar Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karakaşlar, yumurtanın çabuk bozulduğu ve saklama şansları olmadığı için, uzun süre zararına mal sattıklarını söyledi. Bu yıl yumurta fiyatlarının kötü gitmesinden dolayı dünyada büyük firmaların kapandığını ve yumurta üretiminin azaldığını dile getiren Karakaşlar, şu sıralar Avrupa’da, Irak’ta, İran’da ve Hindistan’da görülen kuş gribi vakalarının yumurta fiyatlarının ortalama yüzde 50 artmasına neden olduğunu vurguladı. 

Karakaşlar, “İhracatta geçen hafta yumurtanın 360 adedi 31 dolar civarına satıldı. İki hafta öncesi ise yaklaşık 20 dolardı. İç piyasada ise iki hafta önce 21 kuruş olan en büyük boy yumurta 33 kuruş civarında, orta büyüklüktekiler ise 28 kuruş civarına satılıyor” diye konuştu. Yemin yarısının dolar üzerinden alındığını hatırlatan Karakaşlar, artışın maliyetlerini yükselttiğini de sözlerine ekledi. 

TAVUĞUN KİLOGRAMI 8-10 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, geçen hafta tavuğun kilosuna yüzde 7-10 arası zam geldiğini söyledi. Bursa’daki kasaplarda tüm pilicin kilosunun 8-10 lira arasında, parça but, kanat gibi çeşitlerinin ise 15-18 lira arasında değiştiğini kaydeden Yıldız, dövize bağlı olarak yem maliyetlerinde ve nakliye masraflarında artış olduğunu, bunun da zammı kaçınılmaz hale getirildiğini savundu.

VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ

Pazarcılar da, yumurta fiyatlarının 3 haftadır yüksek seyrettiğini ifade etti. İhsaniye pazarında tezgah açan Umut Işılar, üreticilerin, yumurtaları ihracata gönderdiğini dile getirerek, “Bu nedenle iç pazarda daha az ürün kalıyor ve fiyatlar yükseliyor” dedi. Geçen hafta 15 tanesi 6,5 lira olan yumurtaya bu hafta 7 lira etiket koyduklarını kaydeden Işılar, zamların devam edebileceğini ileri sürdü. Alım güçlerinin düştüğünü belirten vatandaşlar ise fiyatların yüksekliğinden şikayet ediyor. Tüketiciler, ”Kırmızı et çok pahalı bu nedenle alamıyoruz. Beyaz et tüketiyorduk, protein ihtiyacımızı da büyük oranda yumurtadan sağlıyorduk. Artık bunları da daha tüketeceğiz” şeklinde görüş belirtti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X