Yunan askeri gelmedi

Her yıl 30 Ocak’ta Kardak kayalıklarına gelerek, 1996 yılındaki krizde ölen 3 askerini anan Yunan ordusu, önceki gün Türk komutanların Kardak’a çıkarma yapmasının ardından bu yıl çelenk bırakmaya gelmedi.

Yunan askeri gelmedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının geçtiğimiz pazar günü öğle saatlerinde Ege kıyılarında gerçekleştirdiği Kardak Kayalıkları ziyaretinin ardından dün bölgede sessizlik hakimdi. Her yıl 30 Ocak’ta Kardak kayalıklarına giderek, 1996 yılındaki kriz sırasında düşen helikopterde ölen 3 Yunan askeri için anma töreni düzenleyen Yunanistan askeri birliği, bu yıl çelenk bırakmak için kayalıklara uğramadı. Geçtiğimiz yıl helikopterle Kardak kayalıklarına gelen Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, helikopter kazasından hayatını kaybeden Yunan subaylar Kristodulos Karathanasi, Panagiotis Vlachakouve, Hector Gialopso anısına çelenk bırakmıştı.

BÖLGEDE KUŞ UÇURTULMADI

Türkiye ile Yunanistan’ı 1996’da savaşın eşiğine getiren Ege’deki Kardak kayalıkları dün sessizliğini korudu. Her gün Kardak kayalıklarına gelen Yunan Sahil Güvenlik ekipleri dün kayalıklara uğramadı. Türk sahil güvenlik ekipleri ise Kardak etrafında nöbetlerine devam etti. Olası bir sınır ihlali için Kardak’ın etrafından devriye atan 2 Türk sahil güvenlik botunun yanı sıra, bir hücum botu kayalıkların etrafından kuş uçurtmadı.

GENELKURMAY BAŞKANI KARDAK’TA

Önceki sabah saatlerinde Bodrum’a giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar, 2 hücum bot, 4 sahil güvenlik botu ve SAT komandolarını taşıyan 2 askeri bot eşliğinde Kardak kayalıklarına gitmişti. Orgeneral Akar, bir süre Kardak kayallıklarının etrafında denetim yaptıktan sonra Bodrum’a dönerek 2 helikopter ile ilçeden ayrılmıştı.

YUNAN MEDYASI: TÜRKLER MEYDAN OKUDU

Yunan basını, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Kardak Kayalıkları’na yaptığı ziyaretin zamanlamasına dikkati çekerek, ‘Türkiye’nin bu hamlesi 8 darbeci askerin iade talebinin reddedilmesinin ardından geldi’ yorumunda bulundu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini, ‘Ege’de bu sabah Türk provokasyonu gerçekleşti. Bu hamle, 15 Temmuz darbe girişiminde Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin iade talebinin reddedilmesiyle bağlantılı olabilir’ ifadelerine yer verdi. Elefteros Tipos gazetesi, ‘Türk hucumbotları Kardak’ta’ başlığını atarken, haberi internet sitesinden duyuran Proto Thema gazetesi, ‘Türkler meydan okudu’ başlığını kullandı.

AB: KOMŞULUK ÖNEMLİ

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan son Kardak gerilimine ilişkin Avrupa Birliği açıklama yaptı.

AB Komisyonu’nun günlük basın toplantısında bir soru üzerine Türk komutanların Ege Denizi’ndeki Kardak Kayalıklarına gidişi gündeme geldi. AB Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas, AB’ye katılımda iyi komşuluk ilişkilerinin önemli bir kriter olduğunu söyledi. 

Sözcülerden Maja Kocijancic ise, geçmişte Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilime ilişkin itidalli olmaları yönünde açıklama yaptıklarını hatırlatarak, bu değerlendirmelerin hâlâ geçerli olduğunu vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X