Yunanistan 8 FETÖ’cü darbecinin iadesini reddetti

Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye’ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi.

Yunanistan 8 FETÖ’cü darbecinin iadesini reddetti

Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye’ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi.

Fetullahçı Terör Örgütü’ne üye oldukları ve 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadıkları gerekçesiyle Türkiye’ye iadeleri istenen askerler Ahmet Güzel ve Gencay Büyük, Abdullah Yetik, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan, Feridun Çoban, Mesut Fırat ve Bilal Kurugül, Yunan polisi eşliğinde birbirlerine kelepçeli olarak mahkemeye getirildi.

Yüksek mahkeme hakimleri, FETÖ mensubu askerleri gruplar halinde salona çağırarak haklarındaki kararları yüzlerine okudu.

Mahkeme heyeti, darbe girişiminin ardından TSK’ya ait helikopterle Yunanistan’a kaçan askerler için Türkiye’nin iade talebinin reddedildiğini bildirdi.

“İnsan haklarını korumak daha önemlidir”

Mahkemede söz alan bir hakim, “İnsan haklarını korumak işlenen herhangi bir suçtan daha önemlidir. Türkiye’ye iade edilmeleri bu kişilerin temel insan haklarının çiğnenmesi tehlikesine yol açar. Temel insan haklarının çiğnenmesi ihtimali, suçun seviyesine bakılmaksızın uluslararası hukuka göre iade edilmeye engel teşkil eder.” ifadelerini kullandı.

Karar nihai konumda

Yargıtay düzeyindeki yüksek mahkemenin kararı askerlerin Türkiye’ye iadeleri konusunda nihai konumda bulunuyor. Ancak askerlerin iltica süreci sona ermediği için ülkede kalıp kalamayacaklarına dair karar henüz verilmiş değil.

Yokluklarında tutuklama kararı çıkarıldı

Öte yandan, darbe girişimiyle ilgili soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Türkiye’ye iade edilmemelerine karar verilen firari 8 subayla ilgili, tutuklama kararı verilmesi amacıyla nöbetçi İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliğine başvurdu.

Talebi değerlendiren nöbetçi hakimlik, daha önce haklarında yakalama kararı çıkarılan şüpheli subaylarla ilgili bu kez yokluklarında tutuklama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Hakimlik ayrıca, şüpheli askerlerle ilgili İnterpol’de kırmızı bülten çıkarılması için ilgili makama yazı yazılmasını da karara bağladı.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X