Yunanistan uzlaşma peşinde

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varoufakis, Almanya’da çıkan Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesi için kaleme aldığı makalede, ülkesinin borç kriziyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Yunanistan uzlaşma peşinde

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bugün önemli bir karar vereceğini belirten Varoufakis, ‘Merkel, eğer isterse müzakere çözümü arayan bir hükümetle onurlu bir uzlaşmaya varabilir ya da ilkelerine sadık ve reform yolunda Yunan halkına önderlik edebilecek yegane Yunan hükümetini gemiden atabilir’ dedi. Her şeyin Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinden çıkacak sonuca bağlı olduğuna vurgu yapan Yannis Varoufakis, uzlaşma teklifiyle Brüksel’e gideceklerini belirtti ancak teklifin ayrıntılarına açıklık getirmedi.

YIKICI ETKİSİ OLACAK

Amerika, Euro bölgesinin dağılmasının önlenmesi ve kredi veren devlet ve kurumlarla derhal anlaşmaya varılması amacıyla borç krizinde bulunan Yunanistan’a ‘zorlu mali kararlar’ alma çağrısında bulundu. Amerika Maliye Bakanı Jack Lew, yapıtğı açıklamada Atina’nın derhal harekete geçmesi gerektiğini, aksi takdirde ülke ekonomisinin iflas edeceğini ve bunun Yunan toplumu üzerinde yıkıcı etkisi olacağını söyledi.

AB BİZİ ALKIŞLAMALI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin Yunanistan’a uzatılacak olmasının Atina’nın şu anda içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkmasına ve Troyka’ya olan 6.7 milyar euro’luk borcunu ödemesine yardım edeceğini söyledi. Putin, ‘AB Yunanistan’ın borçlarını ödemesini istiyorsa, Yunanistan ekonomisinin gelişecek olmasıyla da ilgilenmesi lazım. AB aslında bizi alkışlamalı. Yunanistan’da yeni iş imkanları yaratmanın nesi kötü?’ dedi.

MERKEL UYARMIŞTI

Merkel önceki gün yaptığı açıklamada AB liderler zirvesinden beklentilerin yüksek olmaması gerektiğini söylemişti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, ‘Liderlerin bir mucizevi formülü olacağı yanılgısından kurtulmalıyız’ demişti. Yunanistan’da vatandaşlar bankalara akın etti. Bankalardan çekilen miktar cumartesi günü 4 milyar Euro’yu aştı. Avrupa merkez bankası Yunan bankalarının bugün açılamayabileceği endişesini dile getirmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X