Yunanistan’a tatile gidecekler dikkat

Yunanistan’da bankaların 6 gün kapalı kalacak olması ve ATM’lere günlük 60 Euro sınırı getirilmesi kartla alışverişi durma noktasına getirdi. Esnaf ve oteller turistten nakit talep ediyor. Birçok ülke Yunanistan’a gidecek vatandaşlarını uyardı.

Yunanistan’a tatile gidecekler dikkat

Türkiye’den de kolay vize uygulamaları sonrası adalarına 1 milyona yakın turistin gittiği Yunanistan’da nakit sıkıntısı tavan yaptı. İflasın eşiğindeki ülkede, bankaların dünden itibaren 6 gün kapalı kalacak olması ve ATM’lerde günde sadece 60 Euro çekilebilmesi esnaf ve otelleri müştelerinden nakit talep etmeye zorladı.

Bu durum sonrasında Avrupa ülkeleri, Yunanistan’a tatil yapmaya gidecek vatandaşlarını uyarmaya başladı. Almanya, Yunanistan’da tatil yapmayı planlayan vatandaşlarına ”Yanınızda yeteri kadar nakit bulundurun” çağrısı yaparak, bankalarda nakit sıkıntısı yaşanabileceğini bildirdi. Hollanda Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise, ”Seyahatinizi iyi planlayın ve durum değişikliklerini takip edin” denilerek, Yunanistan’a gideceklerin yanlarına yeterli miktarda para almaları tavsiyesi yapıldı.

BELİRSİZLİK ARTIYOR

Nordea Bankası Ekonomi Müdürü Steinar Juel, bankaların nakit sıkıntısı yaşayabileceği ve bankamatiklerde para bulunmaması ihtimaline karşı Yunanistan’a gidecek İskandinavya vatandaşlarını uyardı. Norveç’in E2 gazetesine konuşan Juel, ülkedeki ekonomik belirsizlik nedeniyle Yunanistan’a tatile gideceklerin nakit akışı sıkıntısı yaşamaması için yanında yeterli miktarda para bulundurması tavsiyesinde bulundu. Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, İsveçlilere aynı yönde uyarı yaptı.

DAVİD CAMERON DA AÇIKLAMA YAPTI

İngiltere Başbakanı David Cameron, Yunanistan’a seyahat edecek İngiliz vatandaşlarına yanlarında nakit bulundurması tavsiyesinde bulunarak, bu ülkede yaşayan İngiliz vatandaşlarının emekli maaşlarının sorunsuz bir şekilde ödenmesi konusunda da gerekli çalışmaları yaptıklarının söyledi.

ESNAF KREDİ KARTI KABUL ETMİYOR

Bankalar en az 6 gün kapalı kalacağı için, ülkede benzinciler dahil tüm esnaf turistlerden parayı nakit tahsil etmek itiyor. Ekonomik krizin en sancılı günlerini yaşayan Yunanistan’da otellerin büyük bir bölümü de kredi kartı kabul etmemeye başladı.

ATİNA’DA ULAŞIM BEDAVA

Atina’da toplu taşıma 6 Temmuz’a kadar ücretsiz yapılacak. Altyapı, Ulaşım ve Ağlar Bakan Vekili Hristos Spirtzis, kararın sabaha karşı yayınlanan kanun hükmünde kararname ile bankaların 28 Haziran – 7 Temmuz tarihlerinde kapalı olması ve ATM’lerden günlük 60 Euro’luk para çekme limiti bulunması sebebiyle alındığını açıkladı. Toplu taşıma araçlarında bedava hizmet, metro, otobüs, troleybüs, tramvay ve elektrikli tren için geçerli olacak. Bu uygulama Selanik ve ülkenin diğer şehirlerindeki toplu taşıma araçlarının özel sektör tarafından işletilmesi sebebiyle geçerli olmayacak.

ADALARA GİDECEK TURİSTLERİN KAFASI KARIŞTI

Yunanistan’ın krizden çıkış için adalarda vergiyi artırma planı tatilcilerin kafasını karıştırdı. Uygun fiyatı nedeniyle tercih edilen adalarda KDV’nin yüzde 6,5’ten yüzde 13’e, restoran vergisinin de yüzde 13’den yüzde 23’e çıkarılması planlanıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X