Yunanistan’da seçim günü

Ekonomik krizin vurduğu Yunanistan bugün sandık başına gidiyor. Zenginden alıp fakire vereceğini ve borç anlaşmasını tanımadığını ifade eden sol lider Çipras, AB’yi düşündürüyor.

Yunanistan’da seçim günü

Avrupa Birliği’ne 140 milyar euro borcu olan Yunanistan, bugün erken genel seçime gidiyor. Binlerce Batı Trakyalı Türk’ün de sandık başında olacağı seçimlerde Gümülcine ve İskeçe’de toplam 17 Türk milletvekili adayı da yarışırken, Türkler otobüslerle ülkeye gidiyor.  

Ülkede 9 milyon 808 bin 76 seçmenin 19 bin 733 sandıkta oy kullanması bekleniyor. Seçimlere katılan 21 partiden 7’sinin yüzde 3’lük seçim barajını aşabileceği tahmin ediliyor. Seçimlerde ikisi Syriza’dan en az üç Türk milletvekili seçilmesi bekleniyor.

EURO ENDİŞESİ

Anamuhalefet partisi Syriza lideri Aleksis Çipras, yapılan tüm anketlerde önde görünüyor. Sol liderin zenginden alıp fakire vereceğini ve borç anlaşmasını tanımadığını ifade etmesi ise AB’de tedirginliğe yol açtı. AB’ye meydan okuyan Çipras’ın seçimlerden zaferle çıkması halinde ise euronun değer kaybedebileceği konuşuluyor. Tek başına iktidar olması için halktan şans tanımasını isteyen Çipras, seçim günü halkın tarihi bir zaferi olacağını ifade etti. Kamuoyu araştırmalarında tüm partilerden önde görülen Syriza lideri Çipras, önemli vaatlerde bulunuyor. 

ÇİPRAS’IN VAATLERİ

25 bin aileye konut yardımının uygulamaya konulacağını ifade eden Çipras, ulaşım ve ısınmada kullanılan fuel oil’den alınan verginin de kaldırılacağını vaat ediyor. Emeklilere en az 700 Euro olmak şartıyla maaş verileceğini kaydeden Çipras, Pontuslu göçmenlerin kesilen aylıkları tekrar bağlanacağını, en düşük maaşın 751 Euro olacağını ve 200 bin kişiye iş imkanı verileceğini söylüyor. 12 bin Euro’ya gelir vergisi alınmaması da yine Çipras’ın vaatleri arasında bulunuyor.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Syriza ekonomik politikalar sorumlusu Prof. Yannis Milios ise, Syriza hükümetinin Türkiye ile ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek ve yeni fırsatlar oluşturmak için çalışacağını söyledi. Yunanistan’ın önceden belirlenmiş herhangi bir konuyu kabul etmeyeceğini ifade eden Milios, Türkiye ile olan ilişkilerin ide geliştirileceğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X