Yurtiçi piyasalar büyüme verilerine odaklandı

Küresel piyasalar tahvil piyasasında devam eden oynaklıkla negatif bir seyir izlerken, siyasi gelişmeleri takip eden yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak 1. çeyrek GSYH verilerine odaklandı.

Yurtiçi piyasalar büyüme verilerine odaklandı

ABD’de dün açıklanan açık iş sayısı ve toptan eşya stokları verisinin beklentileri aşmasına karşın pay piyasalarında yatay bir seyir izlenirken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri son 8 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 2,46’ya kadar çıktı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,01, Nasdaq endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,04 yükseldi. Analistler, bugün açıklanacak hazine bütçesinin takip edileceğini belirterek, piyasa faizlerindeki yükseliş eğilimi ve artan oynaklığın pay piyasalarında tedirginlik yaratmaya devam edebileceğini kaydediyor.

 

Avrupa tarafında Yunanistan’a ilişkin belirsizlikler devam ederken, açıklanan 1. çeyrek GSYH’nın beklentiler doğrultusunda yüzde 0,4 artmasının ardından uzun vadeli tahvil faizlerinde yükselişin sürmesi dikkati çekti. Almanya’da 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 0,97’ye kadar yükseldi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,58, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,15 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti. Analistler, bugün İngiltere’de açıklanacak sanayi üretimi verisi ve Yunanistan konusunda yetkililerin söylemlerinin takip edileceğini ifade ediyor.

 

Asya tarafında, bugün Çin Merkez Bankası’nın 2015 büyüme beklentisini yüzde 7,1’den yüzde 7’ye düşürmesi ve Japonya’da makine siparişleri verisinin beklentilerden kötü gelmesine karşın kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,19, Çin’de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,22 değer kazandı.

 

Yurtiçinde pazar günü gerçekleştirilen genel seçimin ardından siyasi gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olduğunu dile getiren analistler, bugün açıklanacak 1. çeyrek GSYH verilerinin de takip edileceğini belirtiyor. Dün BIST 100 endeksi önceki günkü sert düşüşün ardından banka pay piyasalarında yoğunlaşan tepki alımlarıyla günü yüzde 0,44 yükselişle 78.146 puandan tamamladı. 

 

AA Finans’ın gerçekleştirdiği, 2015 yılı 1. çeyrek GSYH verilerine ilişkin beklenti anketine göre ekonomistlerin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 1,6 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin 1. çeyrek büyüme beklentileri, en yüksek yüzde 2,1, en düşük yüzde 1,1 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin 2015 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması da yüzde 3 oldu. Türkiye ekonomisi 2014 yılı 1. çeyrekte yüzde 4,9 ve 2014 yılında 2,9 büyüme kaydetmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X