Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Yürüyen merdivene kılavuz çare mi?

Ne yani merdiveninde mi kılavuzu, kuralları olurmuş demeyin. Varmış, yerinde görünceye kadar benim de haberim yoktu. Yer Balıbey Hanı’ nın yanı. Tophane’ ye çıkışı ve buradan inişi sağlayan yürüyen merdiven mevcut. İki yıl önce hizmete sokuldu ama düzenli çalışamadı. Haftanın birkaç günü hizmet dışı. Yine stop vaziyetlerinde olduğu gün yolumuz düştü. Yürüyen merdivenlerin her iki başına da ‘Dikkat’ başlıklı levhalar konulmuş. Kullanımıyla ilgili bilgiler sıralanmış. Peki okuyan var mı daha doğrusu plastik levhayı gören. O biraz şüpheli. Merak ettim hemen oracıkta mini bir anket yaptım. Sonuç felaket. 20 kişiden 9’u levhalardan hiçbirini görmemiş. Kalan diğer 11 kişi ise görmüş ama okuma zahmetine girmemiş. Doğrusu insanımızın bu merak duygusu ve okumaya olan yüksek ilgisi(!) bir kez daha gözlerimi yaşarttı.
 

Ne yazılı bu levhalarda. Birini alıp tek tek not ettim. Öyle bir iki tane değil. Mübarek, Bakanlar Kurulu Bildirisi adeta, madde madde sıralanmış. Buyurun birlikte okuyalım: Plastik bot ve terliklerle yürüyen merdiveni kullanmayınız. El bandına tutununuz ve çocuklarınızın elini bırakmayınız, tek başlarına kullanmalarına izin vermeyiniz. Bebek arabası, tekerlekli sandalye, yük ve bagajınızla kullanmayınız, bunlar için asansörleri kullanınız. Yürüyen merdiven ve bantlarda oturmayınız, koşmayınız, şakalaşmayınız ve aşağıya sarkmayınız. El bandına yaslanmayınız; basamak ile trabzan arasındaki bölüme ayağınızı koymayınız. Ellerinizi, ayaklarınızı ve elbiselerinizi haraketli parçalardan uzak tutunuz. Bol elbise ve bağcıklı ayakkabı giydiğinizde haraketli parçalara sıkışma riskine karşı dikkatli olunuz. Lütfen acil durumlarda ‘Acil Stop Butonu’ na basınız. Anlayışınıza teşekkür ederiz.
 

Off! Bitti nihayet. Bu kurallar bize uyar mı? Şimdi kimilerinin ‘Bu ne ya! Uzay gemisi mi kullanıyoruz’ dediğini duyar gibiyim. Daha otobüse, metroya nasıl binilip inileceği sınavını geçememişiz. Hal böyle iken yürüyen merdivenler yürür mü, arıza mı çıkarır?.. Söyleyeyim mi ; tahmin için buna mini anket yapmaya bile gerek yok!

Mustafa YANIK

 

İstanbul’a otobüsle gidiş dönüş çilesi

 

Bursa Terminali’nden İstanbul’a ulaşım sağlayan otobüs firmalarının hareket saatlerinden en az yarım saat geç kalkması eziyete dönüşüyor. Neredeyse bir yıldır süren bu eziyetten de en fazla bebekli ve çocuklu anneler etkileniyor. Maalesef aynı durum İstanbul dönüşünde de yaşanıyor.
 

Gidiş saatine göre çocuğun karnını doyurup altını temizliyorsunuz ama terminale gidince otobüsün geç kalkacağını öğreniyorsunuz. Beklenmedik bu rötarın ne kadar olacağını öğrenmeniz ise mümkün olmuyor, haliyle beklemede kalıyorsunuz.
 

En son seyahatimde bu keyfi rötar tam 1.5 saate ulaştı. (Firmanın adını vermiyorum, çünkü aynı durumu diğer firmalar da yapıyorlar) Bebeğimin altını kontrol edebileceğim bir bölümleri bile mevcut değil. Küçük bir mescidi bana gösterdiler. Bu alanda yerde sadece ince bir kilim mevcut. Bebeği yere yatırıp temizlemek durumunda kaldım.
 

Firmalardan ricam, rötarlara bahane olarak gösterilen trafik sıkışıklığına karşı otobüs saatlerini revize edip, saat aralıklarını ona göre ayarlamalarıdır.

Tülin K.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X