Yüzbinlerce Suriyeliye çalışma izni

AB Bakanı Volkan Bozkır, ”Türkiye’de geçici korumadan yararlanan Suriyelilerin iş piyasasına erişimlerini sağlamak için Bakanlar Kurulu kararı alınacak” dedi. AB’nin merakla beklediği bu konu, Türkiye’de tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yüzbinlerce Suriyeliye çalışma izni

Ankara, Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye ile ilişkilerin geleceği açısından üzerinde durduğu en önemli konu olan Suriyeli mülteciler için kritik bir adım atmaya hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelen çalışma izni onaylanırsa, yüzbinlerce Suriyeli resmi olarak Türkiye’de çalışabilecek.

Resmi rakamlara göre sayıları 2 milyon 421 bine ulaşan mültecilere çalışma izni verilmesi için Bakanlar Kurulu kararı çıkartılacak. Suriyelilerle ilgili adımın mesajını AB Bakanı Volkan Bozkır, TBMM’de verdi. Bozkır, AB Uyum Komisyonu’na katılarak komisyon üyelerine bir sunum yaptı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda özellikle muhalefet partilerinin üyeleri Türkiye’nin ‘ev ödevleri’ konusunda Bakan’a çok sayıda soru yöneltti.

RESMİ RAKAM 2,4 MİLYON

Bakan Bozkır, vekillerle çarpıcı bilgiler paylaştı. Tutanaklara yansıyan ifadelere göre, o bilgilerden ilki Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısına ilişkin. Bozkır, kayıtlı mülteci sayısının 2 milyon 421 bin 523 olduğunu açıkladı. Bozkır, AB’den gelecek 3 milyar Euro’nun kullanımı konusunda da eski milletvekili Murtaza Yetiş koordinasyonunda, Başbakanlık’ta bir mekanizma oluşturulacağını vurguladı.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Türkiye-AB ilişkileri uzun duraksama döneminin ardından Brüksel’de 29 Kasım’da yapılan zirveyle yeniden canlandı. Zirvede, AB ve Türkiye Suriyeli mültecilerin AB’ye akınını önleme ve mültecileri Türkiye’de tutma konusunda birlikte çalışma, işbirliği yapmak için uzlaştı. Buna göre AB de mülteci akınının durdurulması karşılığında Türkiye’ye derhal ve sürekli yardım sağlayacak, genel mali yardım belirgin şekilde artırılacak ve başlangıç olarak 3 milyar Euro Türkiye’ye verilecek. Zirve sonunda yayımlanan bildiride ayrıca geri kabul anlaşmasının uygulanması ve öngörülen şartların karşılanması durumunda Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa için Ekim 2016 hedef tarih olarak gösterildi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ ZATEN YAPIYORUZ

Volkan Bozkır, Türkiye’nin Suriyelilerle ilgili operasyonunu sadece 3 milyar Euro’ya bağlamadığının altını çizerek, ‘Biz zaten üzerimize düşen vecibeyi yerine getiriyoruz. 8 milyar Euro şu ana kadar harcadık. 400 bin çocuk okul çağında, okullara gidecek, tüm sağlık hizmetleri, şimdi çalışma şeyi veriyoruz, işte şudur, budur zaten biz yapıyoruz. 3 milyar ekstradan daha da bizim imkânlarımızın üzerine konularak onlara daha iyi şartlar sağlamaya yönelik bir kaynak olacak’ dedi.

BAKANLAR KURULU KARARIYLA

Volkan Bozkır’ın komisyon üyelerine yaptığı açıklamalar içerisinde en dikkat çekeni Suriyelilere çalışma izni oldu. Bozkır, ‘Türkiye’de geçici korumadan yararlanan Suriyelilerin iş piyasasına erişimlerini sağlamak için Bakanlar Kurulu kararı alınacak’ dedi. Bu, mültecilere Türkiye’de çalışma izni verilmesi anlamına geliyor. AB’nin merakla beklediği bu konu, Türkiye’de tartışmaları da beraberinde getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X